Vijesti

Kako je desetine džamija “nestalo” tokom protekle dvije godine u Kini

658views

Desetine džamija nestalo je tokom protekle dvije godine u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang gdje su živjele muslimanske manjine. Stotine hiljada ih je iseljeno s tog područja, a njihovi domovi su ili napušteni ili srušeni.
Ekipa BBC-a istražila je šta se dešava s islamom u Kini. Uprkos informacijama koje su imali, imami lokalne džamije su, vjerovatno iz straha, kazali kako građani Kine imaju slobodu vjere i da nikada nije bilo nikakvih zabrana niti represije u tom pogledu.

Kada su prošetali dalje od džamije i ušli dublje u naselje, naišli su na napuštene domove, a na jednim vratima postavljeno je obavještenje u kojem se navode zabrana obavljanja određenih vjerskih praksi kao i to da je muškarcima zabranjeno nošenje duge brade.

Snimili su i kamp za “reedukaciju” u kojem je, kako BBC navodi, stotine hiljada Ujgura, Kazaha i drugih muslimanskih manjina “izbrisano”.

U prilogu su prikazani satelitski snimci od prije dvije godine i danas na kojima se vidi kako je nestalo desetine džamija, odnosno srušene su i na njihovim lokacijama je zemlja. Nestala su i naselja okolo džamija.

(Klix.ba)