Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
PITANJA I ODGOVORI

Kako će postupiti žena koja je doživjela srčani udar, a ljekari su joj rekli da ne smije postiti?

667views

Pitanje: Kako će u vezi s ramazanskim postom postupiti žena koja je doživjela srčani udar, a ljekari su joj rekli da ne smije postiti?

Odgovor: Svevišnji Allah objavio je: “U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće neka ga u postu provede; a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah vam želi olakšati, a ne da poteškoće imate, da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete” (el-Bekara, 185). Bolesnik koji se ne nada ozdravljenju nahranit će za svaki propušteni dan jednog siromaha, i to velikom porcijom ćevapa, a poželjeno je da usto dā porciju kakva čorbasta jela, ili će siromahe pak pozvati kod sebe na jedan ručak ili večeru. Žena u vezi s kojom ste postavili pitanje spada u ovu kategoriju bolesnika, pa će nahraniti za svaki propušteni dan jednog siromaha.

Šejh Muhammed b. Usejmin