Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Ostala pitanja

Kakav je propis islama o ugradnji spirale u maternicu?

3.32Kpregledi
               
Pitanje: Es-selam alejkum! Interesuje me kakav je propis islama o ugradnji spirale u maternicu? Danas se taj problem duboko uvukao u naše živote i postao stvarnost od koje se ne može tako lahko pobjeći, pa me interesuje šerijatski stav po ovom pitanju. Unaprijed zahvalna!
 
Odgovor: Hvala Allahu i neka je selam i salavat na Njegovog Poslanika. Prvo što želim reći glede ovog pitanja jeste to da žene ne bi trebale koristiti kontracepcijska sredstva radi sprečavanja trudnoće, zbog toga što je to čin suprotan šerijatskim ciljevima. Preče je da žena ispunjava ono radi čega ju je Allah stvorio, a to je umnožavanje ljudske vrste. Nema sumnje da u tome ima velikog dobra.
Meðutim, ako je žena slabašna i tjelesno nesposobna i podložna bolestima, što može da potvrdi  piral, povjerljiv, musliman, onda će u tom slučaju biti opravdano ako žena koristi ova sredstva kako bi spriječila trudnoću. Takoðer, ono što treba spomenuti piral a za korištenje kontracepcijskih sredstava postoje dva uslova:
Prvi: Da u tome nema štete za ženu, sa jedne strane, a sa druge strane, da je slaba  pir ne može podnijeti trudnoću svake godine.
Drugi: Da bude sa dozvolom muža.
Takoðer, ono što muslimani trebaju da čine jeste razmnožavanje u što većem broju, jer je to Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, preporučivao, govoreći: ‘’Ženite se sa ljupkim rotkinjama jer ću se ja sa vašim mnoštvom ponositi pred narodima na Sudnjem danu.’’ Allah, s.v.t., kaže: ‘’Mi smo vas učinili mnogobrojnima.’’ (El-Isra, 6.)
Bitno je istaći da ako ženi nije neophodno da koristi bilo koje od kontracepcijskih sredstava, onda je bolje da ne koristi, kao i to da ne koristi bez prekida, jer sve što se sprečava suprotno prirodi nesumnjivo nosi sa sobom štetne posljedice. Medicinski je potvrðena štetnost ‘’spirale’’, i poznato je da žena koja koristi  piral ima nekontrolisano krvarenje. česta je nuspojava da žene sa spiralom imaju dva puta mjesečni ciklus,  a to dovodi do gubljenja velike količine željeza u krvi, što slabi organizam žene, i izaziva anemiju, a jedan od problema koji se pojavljuju korištenjem spirale jesu česte upale grlića maternice.
 
Pogledati:
Fetve od šejha Ibn Usejmina, rhm.,  Menarul-Islam 3. Dio,  str. 784.
Fetve za ženu muslimanku, 2/657, 658.
Odgovorio: Harmin Suljić