Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
PITANJA I ODGOVORI

Kakav je šerijatski propis o životu u braku i nakon trećeg talaka?

996pregledi
 
Pitanje:Es-selamu alejkum! Moj muž mi je je tri puta ponovio da ne želi živjeti sa mnom i to je i uradio. Da li je halal da opet počnemo zajedno živjeti? Da naglasim da nije bilo svjedoka da čuju to što je rekao, ali je kasnije obavijestio i moju i svoju familiju da smo se razveli. Allah vas nagradio.
 
Odgovor:
Ako je ova rečenica izjavljena tri puta na tri različita mjesta sa nijjetom razvoda, onda je stvar više nego jasna, jer Allah, s.v.t., kaže:
‘’Razvod je dva puta, zatim neka je zadrži u dobročinstvu ili neka je lijepo pusti.’’ Nakon toga kaže:  ‘’A ako je ponovo pusti, nije mu više dozvoljena sve dok se ne uda za drugog čovjeka.’’ (El-Bekare, 230)
Ako je imao nijjet, ponavljanjem tri puta riječi razvoda, samo potvrditi razvod, onda se razvod desio samo jedanput. Međutim, potrebno je naglasiti da se ovakav razvod dešavao u vrijeme Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kao što se navodi u predaji da je Rukane ibn Abdullah pustio ženu Suhejmu tri puta. Nakon toga je Poslanika, s.a.v.s., obavijestio o tome, dodavši: ‘’Tako mi Allaha, htio sam to učiniti samo jednom’’, na što je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ‘’Tako ti Allaha, nisi htio osim samo jednom?’’ Pa je Rukane odgovorio: ‘’Tako mi Allaha, nisam to htio učiniti osim samo jednom.’’ Tada mu je Allahov Poslanik, s.a.v.s., dozvolio da vrati svoju suprugu.  U vrijeme Omerovog, r.a., hilafeta, Rukane je svoju suprugu drugi put pustio, a treći put u Osmanovom, r.a., hilafetu. (Bilježe ga Šafija, Ebu Davud i Darekutni)
Tako da se stvar vraća na nijjet-namjeru. Ovakav razvod smatrao se nepostojećim sve do Omerovog vremena, pa je u njegovo vrijeme prihvaćen kao razvod tri puta, kao što se prenosi od Ibn Abbasa, r.a., da je razvod braka u vrijeme Allahovog Poslanika, s.a.v.s., Ebu Bekra i dvije godine od Omerovog hilafeta bio tri puta samo jednom ubrojan, pa je Omer rekao: ‘’Ljudi su požurili ovu stvar radi nečega što ih je mučilo, onda ćemo im ga odobriti’’, te je tako i učinio.
Zbog toga svaki muž i žena treba da se boje Allaha, s.v.t., nakon niza godina provedenih u braku kako se izigravaju sa ovakvim riječima. Allah je svjedok nad svima nama.

Odgovorio: Harmin Suljić, prof.