Vijesti

Kairo: Vlasti odložile rasterivanje demonstranata

378views

Egipatske vlasti odlučile su u ponedjeljak da odlože početak rastjerivanja demonstranata koji već mjesec dana protestuju na dva trga u Kairu, navodeći da žele da “izbjegnu krvoproliće”.

Vlasti su objavile da će odložiti početak akcije rastjerivanja pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, pošto je prethodno bivšem šefu države sud produžio za još 15 dana pritvor zbog navodne saradnje s palestinskim pokretom Hamas.

Mursijeve pristalice, koje protestuju više od mjesec dana na dvije lokacije u egipatskoj prijestonici zahtijevajući njegov povratak na čelo države, po objavljivanju odluke suda o pritvoru u ponedjeljak su održali protestnu šetnju glavnim ulicama Kaira.

Neimenovani egipatski zvaničnik izjavio je da je odluka da se odloži akcija rastjerivanja demonstranata donijeta zbog napetosti koja je ta informacija izazvala pošto je u nedjelju uveče procurila u medije. Mediji su prenijeli da snage reda planiraju da u ponedjeljak ujutro formiraju kordone oko dvije grupe demonstranata i tako spriječe da im se pridruže dodatne pristalice, a zatim da počnu da ih rastjeruju.

(RSE)