Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Razvod

Kada je i pod kojim okolnostima ženi dozvoljeno da zahtijeva razvod braka?

597pregledi


Pitanje: Es-selamu alejkum! Možete li mi reći nešto o tome kada je i pod kojim okolnostima ženi dozvoljeno da zahtijeva razvod braka? Da vas Allah, dž.š., nagradi!
 
Odgovor: Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!
Islamski učenjaci spominju u svojim knjigama da je osnova u traženju razvoda braka od strane žene zabrana. Na osnovu riječi Allahovog Poslanika: “Ženi koja zatraži od muža razvod braka bez razloga, zabranjen je miris Dženneta.” (Hadis su zabilježili imam Ahmed, Tirmizi, Ebu Davud, Ibn Madže od Sevbana, r.a., njegovu vjerodostojnost potvrdio je šejh Albani) Na osnovu ovog hadis možemo kazati da ženi nije dozvoljeno da traži razvod braka ako za to ne postoji validan i opravdavajući razlog.
Ovaj hadis, takoðer, indirektno ukazuje i na to da postoje situacije u kojima je dozvoljeno ženi da traži razvod braka. Ako bi se žena zbog nastavljanja življenja sa mužem bojala za svoju vjeru prvenstveno, te ako muž ne bi bio u stanju da je izdržava, ili ako bi je vrijeðao i tukao do te mjere da to ne može trpjeti, ako bi je primoravao na činjenje grijeha, ako bi se odužilo njegovo odsustvo do te mjere da se boji da će počiniti zinaluk, u ovakvim i sličnim situacijama ženi je dozvoljeno da traži razvod braka, u nekima može biti i obaveza. Na dozvoljenost ovog djela ukazuje poznati hadis Ibn Abbasa, r.a., da je supruga Sabita ibn Kajsa, r.a., došla Allahovom Poslaniku i kazala: ‘’Allahov Poslaniče, ja ne  zamjerim Sabitu na moralu niti na njegovom pridržavanju za vjeru, ali mrzim nepokornost u islamu’’, pa joj je rekao Allahov Poslanik: ‘’Hoćeš li mu vratiti baštu koju ti je darovao kao vjenčani dar?’’ ‘’Da’’, odgovorila je. Rekao mu je Allahov Poslanik: ‘’Prihvati baštu i razvedi je.”(Buharija)
Na osnovu ovog hadisa učenjaci takoðer kažu ako bi žena prezirala muža i bojala se da će mu zbog toga biti nepokorna, dozvoljeno joj je da traži razvod braka, te da mu vrati ono što joj je darovao kao vjenčani dar.
Takoðer, na osnovu ovog hadisa učenjaci su spomenuli da je pohvalno – sunnet mužu da udovolji zahtjevu supruge ako ona za to spomene validan razlog, kao da ga prezire.
A Allah najbolje zna.
 
Odgovorio: Pezić Elvedin,  21. rebi’ul-evvel 1429. h.g. / 29. 3. 2008. god.