Vijestiiiiii

Kad bh. vojnici krenu u Afganistan Bošnjaci će protestovati

377pregledi
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kazao je danas da će “kretanje BiH prema euroatlantskim integracijama u budućnosti, kao i do sada, zahtijevati donošenje odluka koje neće biti prijatne, nekad za cijelu BiH, a nekada za jedan od njenih konstitutivnih naroda”.

“To je sada bio slučaj u vezi sa odlukom o upućivanju pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, među kojima su i pripadnici srpskog naroda, u Gruziju. Vrlo brzo ćemo imati odluku da se vojnici upute u Afganistan, pa ćemo imati predstavnike bošnjačke politike i naroda koji će protestovati zbog toga, imaćemo neke druge aktivnosti koje neće biti po mjeri i interesima hrvatskog naroda, ali mi moramo kulturu kompromisa promovirati kao dominantnu jer ćemo na taj način zadovoljiti interese svih naroda u BiH“ rekao je Cikotić novinarima u Banjaluci komentarišući kritike iz Republike Srpske (RS) zbog prisustvovanja pripadnika OS BiH u NATO vježbi u Gruziji.

On je podsjetio da je odluka o realizaciji ove vježbe donesena prije početka rata u Gruziji, te da put BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u podrazumijeva obavezu izvršenja čitavog niza različitih međunarodnih obaveza, aktivnosti i vojnih vježbi.

“Sa ovog stanovišta, učešće u vježbi u Gruziji je jedna od aktivnosti koja se podrzumijeva. BiH ima mogućnost izbora, ali odustajanje od ove vježbe u suštini znači odustajanje od puta ka NATO-u. Institucije BiH su odlučile da se, bez obzira na potencijalni rizik i određene negativne posljedice, nastavi sa kretanjem prema NATO-u“, dodao je Cikotić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da u BiH postoji opredijeljenost svih prema euroatlantskim integracijama, u kojima je i NATO.

“Riječ je o opredjeljenju svih, uključujući i one koji su kritikovali učestvovanje pripadnika OS BiH u vojnoj vježbi NATO-a u Gruziji, da se BiH okrene ka evroatlantskim integracijama u kojima je i NATO štab”, rekao je Radmanović.

On je kazao da je nepotrebno stvaranje ”gužve” zbog prisustvovanja NATO vježbama u Gruziji, pogotovo jer u njoj učestvuje oko 15-ak pripadnika OS BiH.

Radmanović je dodao da će sličnih vježbi i različitih mišljenja biti i ubuduće i da to ne predstavlja nikakve sukobe unutar RS i BiH.

(ONASA)