Vijestiiiiii

Kabul pristaje na otvaranje ureda talibana u Dohi

372views

Afganistan će pristati na formiranje talibanskog ureda u Kataru kako bi mirovni pregovori mogli početi, no strane sile se ne smiju uplitati u proces bez afganistanskog pristanka,  navodi se u saopćenju mirovnog vijeća, dok se nastavljaju napori kako bi se pronašlo rješenje desetogodišnjeg rata, prenosi Reuters.

Afganistansko Visoko vijeće za mir u dokumentu dostavljenom stranim ambasadama je postavilo osnovna pravila za susrete sa talibanima nakon povećanja zabrinutosti jer su se SAD i Katar, uz pomoć Njemačke, u tajnosti dogovorili sa talibanima oko otvaranja njihovog ureda u katarskoj prijestonici Dohi.

Američki zvaničnici su ove godine održali, većinom u Njemačkoj i Dohi skoro deset sastanaka sa svojim kontaktima iz redova pobunjenika, sa predstavnicima Mullah Omara, lidera talibanske Quetta Shure kako bi pripremili put za dijaloge između ove grupe i afganistanske vlade.

Uspostavljanje predstavničkog ureda pobunjenika se smatra polaznom tačkom za takve razgovore i Doha je ranije bila domaćin početnih kontakata.

Podrška Pakistana

No, afganistanka mirovna komisija, koja je doživjela seriju udaraca uključujući i ubistvo njenog lidera u septembru, objavila je kako pregovori sa talibanima mogu početi tek kada pobunjenici prekinu s nasiljem nad civilima, prekinu veze s al-Qaedom i prihvate Ustav Afganistana koji garantira civilna prava i slobode, uključujući prava i slobode žena.

Vijeće, suđeći prema primjerku 11-stranog dokumenta koji je dobila i agencija Reuters, također navodi kako bilo kakav mirovni proces sa talibanima mora imati podršku i Pakistana pošto pobunjenici u toj državi imaju nekoliko baza.

„Islamska Republika Afganistan se slaže oko otvaranja ureda oružane opozicije, ali samo zato kako bi se nastavilo sa mirovnim procesom i pregovorima“, navodi Vijeće.

Vlada bi više voljela da se takav ured otvori ili u Saudijskoj Arabiji ili u Turskoj zbog dobrih odnosa sa obje države, ali nema ništa protiv Dohe dok se god suverenitet afganistanske države ne dovodi u pitanje i dok je god ured postavljen samo zbog pregovora, kažu zvaničnici.

(AJB)