Stanje u Siriji

Jučer u Siriji poginulo 95 osoba među kojima i 12 djece

337views

Najmanje 95 osoba smrtno je stradalo u operacijama koje su snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu sprovele na područjima koja se nalaze pod kontrolom opozicionih snaga, javlja Anadolu Agency (AA). Među smrtno stradalima se nalazi i 12-oro djece i šest žena.

U operacijama koje su režimske snage sprovele diljem Sirije smrtno je stradalo 95 osoba i to u Homsu 49, prijestolnici Damasku i okolini 13, Hami i Idlibu po osam, zatim u Halepu i Deri po sedam osoba te u Deyru’z Zori tri osobe, navodi Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR).

SNHR navodi i to da je u napadima koje su izveli helikopteri sirijske vojske uz pomoć “barel” bombi na području Dareyye u Damasku srušen veliki broj kuća i pričinjena velika materijalna šteta.

Vladine snage ne dozvoljavaju ulazak humanitarne pomoći u palestinski izbjeglički kamp u Damasku i zbog toga što se ovo područje nalazi pod opsadom ljudi u ovom kampu svakodnevno umiru od gladi.

Kako navodi SNHR, tokom napada Assadovih snaga na područje Al-Vaera u Homsu izbili su požari na velikom broju kuća i poslovnih objekata.

Na području Mesekin Hanana u Halepu došlo je do eksplozije bombe, a u mjestu Darkus u Idlibu došlo je do sukoba pripadnika Organizacije islamska država Irak-Šam (ISID) koja djeluje pri Slobodnoj sirijskoj vojsci i sigurnosnih snaga.

S druge strane, sirijska novinska agencija SANA navodi da su u operacijama sigurnosnih snaga, sprovedenih diljem zemlje, neutralizirane desetine oružanih grupa te uništen veliki broj vozila.

(AA)