Stanje u Siriji

Još 58 žrtava sirijskog režima

424views

Najmanje 58 ljudi, uključujući 12 djece i tri žene, ubijeno je u napadima koje su u subotu izvele snage sirijskog režima širom zemlje, prema navodima aktivista opozicije, prenosi Anadolu Agency (AA). Snage režima ubile su 17 osoba u Halepu, 17 u okolini Damaska, 14 u Homsu, sedam u Deir ez-Zoru, dvije u Edlibu i jednu u Daraau, javlja Sirijska mreža za ljudska prava.

Naoružane snage opozicije preuzele su kontrolu nad važnim tačkama u Adri u Damasku i ubile gradonačelnika Adre, saopćila je Opća komisija sirijske revolucije.

Snage Hezbollahovog režima minobacačima i raketama su napale opozicijske snage koje kontrolišu gradove i sela u regiji Kalamun, u kojoj je i Damask.

Ljudi u Humsu se smrzavaju na smrt otkako je počela zima. Također su suočeni sa nedostatkom goriva u područjima koja su pod opsadom opozicijskih snaga, dodaje se u saopćenju.

Sirijci koji žive u šatorskim naseljima na sjeveru zemlje se bore za život u teškim uslovima. U saopćenju se također poziva na hitnu pomoć međunarodne zajednice i naglašava da djeca umiru od smrti.

Trenutno u Siriji, u područjima koja su pod opsadom, jedna konzerva dizela košta 184 dolara, što je ekstremno visoka cijena za ratom osiromašeni narod.
(AA)