Vijesti

Jordan oštro osudio upad fanatičnih Jevreja u kompleks Al-Akse

216views

Jordan je oštro osudio upad fanatičnih Jevreja u kompleks Al-Akse u pratnji izraelske policije, javlja Anadolu Agency (AA).

Dayfullah al-Faiz, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, opisao je upad u Al-Aksu kao “provokativni čin i očito kršenje prava”.

U saopćenju se navodi da su najnoviji izraelski postupci “opasno povećali tenzije” te je najoštrije osuđen upad jevrejskih doseljenika u džamiju Al-Aksa.

Upućen je apel Izraelu da “okonča upade u Al-Aksu i pridržava se međunarodnog prava”.

Desetine fanatičnih Jevreja u pratnji izraelske policije ponovo su u nedjelju upali u kompleks Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu.

U saopćenju Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa navodi se da je izraelska policija danas poslije podne ponovo dopustila jevrejskim doseljenicima da uđu u Al-Aksu. Navodi se da je 126 fanatičnih Jevreja pod zaštitom izraelske policije upalo u Al-Aksu.

U jutarnjim satima je također 127 fanatičnih Jevreja upalo u kompleks Al-Akse. Tako je ukupno 253 fanatičnih Jevreja ušlo u Al-Aksu jutros i popodne.

Zbog otpora Palestinaca jevrejski doseljenici od 4. maja nisu mogli ulaziti u kompleks Al-Akse. Izraelski zvaničnici su danas saopćili da je nakon tri sedmice kompleks Al-Akse otvoren za jevrejske doseljenike.

(AA)