Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Jordan: Kralj raspustio parlament i zakazao prijevremene izbore

407views
Jordanski kralj Abdullah II raspustio je parlament i zakazao prijevremene izbore uoči masovnih protesta opozicije koja traži političke reforme.

“Kralj je odlučio da raspusti u četvrtak predstavnički dom i zakaže prijevremene izbore”, precizirano je u saopćenju kraljevskog kabineta iz kojeg je AFP dobio primjerak.

Datum izbora nije preciziran, ali je kralj ranije izrazio želju da se održe do kraja 2012. godine.

Saopćenje dolazi uoči velikih protesta u Ammanu, na poziv Muslimanskog bratstva, glavne opozicijske snage, koja već mjesecima traži temeljite reforme, među kojim su “pravedan izborni zakon, ozbiljna borba protiv korupcije i ustavne reforme”.

Prema informacijama organizatora na protestu se očekuje više od 50.000 ljudi.

Kao odgovor na brojne proteste opozicije i poziva na reforme, Abdullah II je saopćio svoju namjeru da zakaže parlamentarne izbore.

Međutim, Muslimansko bratstvo je najavilo da će ih bojkotirati, kao što su uradili i 2010. godine, kako bi protestirali protiv nedostatka temeljitih reformi.

(FENA)