Vijesti

Jerlagić: Vučićev prijedlog provokacija

385views

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić smatra da je prijedlog premijera Srbije Aleksandra Vučića da se napravi zajednički dan sjećanja na žrtve, kako je rekao, sukoba na prostoru bivše Jugoslavije je još jedna u nizu provokacija i falsifikata proizvedenih na Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u dokumentu SANU II.

– Vučić pokušava da relativizira i falsifikuje, po receptu tog hegemonističkog i nacionalističkog dokumenta, sve događaje u kojima je Srbija bila glavni akter tokom devedesetih godina prošlog vijeka – naveo je Jerlagić u saopštenju za javnost.

Istakao je da je agresija na Bosnu i Hercegovinu rezultirala genocidom na teritoriji Bosne i Hercegovine, pa je stoga neprihvatljiva lažna ponuda srbijanskog premijera.

– Stvari se moraju vratiti na početak gdje Srbija mora napraviti iskreno izvinjenje za počinjeni genocid nad Bošnjacima. Sve ostale ponude iz Beograda, kao i naivno ponašanje pojedinih lidera iz Sarajeva, ne nudi nikakva dugoročna rješenja. Nema pomirenja bez iskrenog pokajanja za počinjeni genocid, kao ni zajedničkih datuma na spomen žrtvama i ovakva ponuda ne dolazi u obzir – smatra predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

(Fena)