Vijestiiiiii

Jemen: Hiljade demonstranata traži puštanje na slobodu 117 aktivista

326views

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se danas u glavnom gradu Jemena Sani sa zahtjevom da vlasti oslobode 117 aktivista uhapšenih tokom pobune protiv bivšeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

Aktivista Fati al Badani rekao je da je miting ujedno i protest protiv vladine sporosti da oslobodi uhapšene, uprkos naredbi da se izvrši revizija njihovih slučajeva nakon čega bi trebalo da budu oslobođeni. On smatra da je razlog odlaganja to što se na uticajnim bezbjednosnim i vojnim funkcijama i dalje nalaze Salehovi sljedbenici.

Jemenski ministar za ljudska prava Hurija Mašur potvrdio je broj uhapšenih aktivista, ali je dodao da se i drugi nalaze u nezvaničnim pritvorskim centrima.

Omladinske organizacije, koje su predvodile pobunu protiv Saleha, navode da je više od 80 ljudi zatvoreno u sličnim nezvaničnim centrima.

Lokalni radio “Sana” navodi da je premijer Salem Muhamed Basindva izrazio duboko nezadovoljstvo sa nekoliko vojnih, bezbjednosnih i obavještajnih institucija uslijed nedostatka akcije po pitanju oslobađanja zatvorenika.

(Srna)