Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Izvještaj UN: U zračnim napadima u Libiji poginulo 60 civila

490views
U zračnim NATO napadima tokom prošlogodišnjih sukoba u Libiji poginulo je 60, a povrijeđeno 55 civila, saopćila je Komisija Ujedinjenih nacija za ratne zločine i kršenje ljudskih prava u Libji.

Tokom 20 zračnih NATO napada koju su istraživani, Komisija je utvrdila da je tokom pet napada poginulo 60, a povrijeđeno 55 civila, navedeno je u još neobjavljenom izvještaju u koji je AFP imao uvid.

U dva napada koje je istraživala Komisija utvrđeno je da je oštećena civilna infrastruktura, a nije utvrđeno da je postojao bilo kakav vojni cilj.

Uprkos ovim informacijama, Komisija je zaključila da je NATO “vodio veoma preciznu kampanju, nastojeći da izbjegne civilne žrtve”.

Međunarodna istražna komisija za Libiju također je utvrdila da je režim Muamera Gadafija ili preuveličavao ili namjerno davao pogrešne informacije o civilnim žrtvama.

(FENA)