Vijesti

Izraelski vojnici ranili više od 100 Palestinaca

717views

Tokom masovnih demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela ranjeno je više od 100 Palestinaca.
Među 112 ranjenih nalazi se i deset zdravstvenih radnika. Neke osobe su u teškom zdravstvenom stanju, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva u Gazi.

Unatoč izraelskim prijetnjama, Palestinci nastavljaju sa mirnim demonstracijama kojim žele ukazati na probleme sa kojima se suočavaju. Palestinci su džuma-namaz (molitva muslimana petkom) klanjali u blizini granice nakon čega su počele masovne demonstracije.

U pograničnom mjestu Han Yunus intervenisali su izraelski vojnici koji su koristili gumene i bojeve metke i suzavac. Ranjeno je najmanje 112 osoba.

Protesti su održani i u Ramallahu, Nablusu i u drugim mjestima na Zapadnoj obali. Prema posljednjim informacijama, među ranjenima se nalazi i fotoreporter Muhammed el-Heccar, koji je pratio događaj.

Hiljade Palestinaca na granici Gaze već tri petka zaredom mirno protestira i obilježava Dan zemlje kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju, a ujedno i ukazali na odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

Palestinci su u petak na granici Gaze počeli mirni Marš velikog povratka koji će različitim manifestacijama trajati šest sedmica.

(AA)