Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Izraelski sud: Gaženje Amerikanke vojnim buldožerom u skladu sa zakonom

214views

Izraelski sud odbacio je danas optužbe da je Rejčel Kori nezakonito ubijena tokom protesta 2003. u pojasu Gaze – kad je tu američku aktivistkinju pregazio buldožer izraelske vojske.

Sudija je tokom čitanja presude naveo da nema govora o nemaru izraelske vojske, navodeći da je istraga vojne policije utvrdila da je 23-godišnja Amerikanka pala na zemlju što je bio rezultat njenog “neodgovornog ponašanja”.

Izraelski sudija je ocijenio da je njena smrt posljedica nesreće, odbacujući tvrdnje da je ključni video snimak sa protesta uništen.

Kori je ubijena u Rafi, u martu 2003 u pojasu Gaze, gdje je sa palestinskim aktivistima napravila živi zid tokom protesta zbog rušenja kuća.

Tačno sedam godina poslije njene smrti, Korina porodica je pokrenula građansku parnicu tražeći od izraelske države simboličan iznos od jednog dolara, plus troškove procesa.

Izraelska vojska je saopštila da je u pitanju nesrećan slučaj, dok porodica nastradale tvrdi da je u pitanju namjerno i nezakonito ubistvo, protestujući i zbog toga što nije vodjena “potpuna i vjerodostojna” istraga.

Advokati porodice najavili su da će uložiti žalbu na današnju presudu.

(RSE)