Vijesti

Izraelski snajperisti i tenkovi čekaju Palestince

801views

Izraelska vojska je danas rasporedila tenkove i snajperiste duž granice Izraela i pojasa Gaze u očekivanju nove, treće runde masovnih demonstracija Palestinaca.

Izraelski mediji tvrde da su Palestinci pripremili zapaljive bombe i da su zato današnje demonstracije nazali “Danom Molotova”.

Međutim, organizatori demonstracija odbacuju te tvrdnje i kažu da planiraju nenasilni protest.

Demonstracije nazvane “Marš povratka” počele su 30. marta i najavljeno je da će trajati šest sedmica, do 15. maja, Dana nezavisnosti Izraela koji Palestinci zovu Nakba (Katastrofa). Tada su stotine hiljada Palestinaca napustile svoje domove u ratu zbog uspostavljanja jevrejske države 1948. godine.

U sadašnjim demonstracijama poginula su 34 Palestinca, a više od hiljadu je ranjeno bojevom municijom.

Izrael tvrdi da pokret Hamas koji vlada Gazom, protestima maskira pokušaje napada i dodaje da neće dozvoliti probijanje granične ograde.

Prošlog petka na granici je protestovalo više od 20.000 Palestinaca, a 30. marta ih je bilo najmanje 30.000.

Palestinci protestuju zbog izraelske blokade koja traje više od deset godina i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica.

Ko priđe ogradi bit će upucan
Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman je upozorio da svako ko priđe graničnoj ogradi dovodi život u opasnost.

Bijela kuća je pozvala Palestince da protestuju mirno na bar 500 metara od granice.

Izraelska vojska je protekle sedmice nekoliko puta napala objekte Hamasa u Gazi, a Hamas tvrdi da Izrael hoće da ga uvuče u rat.

Uporedo raste napetost jer je Izrael u pripravnosti zbog prijetnji Irana o odmazdi za napad na sirijsku vojnu bazu u noći između nedjelje i ponedeljka, za koji su Moskva, Teheran i Damask optužili Izrael.

Izrael je u pripravnosti i zbog mogućeg napada SAD-a na snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zbog hemijskog napada u Doumi.

(Agencije)