Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Izraelski načelnik generalštaba: Nova ofanziva na Gazu bit će “brza i bolna”

248views

Nova izraelska vojna ofanziva na Gazu uslijedit će “prije ili kasnije” i bit će “brza i bolna”, izjavio je danas načelnik izraelskog Generalštaba Beni Ganc.

U izjavi armijskom radiju na treću godišnjicu od početke tronedjeljnje ofanzive na Gazu, u kojoj je poginulo 1 400 Palestinaca i 13 Izraelaca, Ganc je rekao da je to bila “odlična operacija kojom je ostvaren efekat zastrašivanja pokreta Hamas”.

On je dodao da postoje znaci da taj efekat počinje da blijedi.

“Prije ili kasnije, neće se moći izbjeći određena operacija. Izraelske odbrambene snage znaju kako da dejstvuju na čvrst, odlučan i ofanzivan način protiv terorista u Pojasu Gaze”, rekao je Ganc.

Od okončanja rata u Gazi u januaru 2009. godine, Hamas je pokušao da nametne prekid vatre među vojnim grupama, ali su nastavljeni sporadični oružani okršaji. Izrael smatra da je Hamas odgovoran za sve raketne napade iz Pojasa Gaze, piše “Guardian”.

U posljednjih nekoliko sedmica pojavili su se nagovještaji spremnosti Hamasa da se dodatno distancira od Izraela u okviru procesa pomirenja sa suparničkom frakcijom Fatah.

“Oni su prihvatili narodni, nenasilan otpor”, izjavio je visoki zvaničnik Fataha Mohamed Štajer i dodao da će Hamas prekinuti raketne napade.

Zvaničnici Hamasa naglasili su da zadržavaju pravo na samoodbranu, a palestinski premijer Ismail Hanije obećao je na jednom javnom skupu da će Palestinci nastaviti otpor.

(Srna)