Vijesti

Izraelske snage u aprilu izvele 128 napada na Al-Aksu i druge palestinske džamije

744views

Izraelske snage sigurnosti i jevrejski doseljenici izveli su tokom proteklog aprila ukupno 128 napada i upada u džamije i vjerske objekte u Palestini, uključujući i kompleks Al-Akse.
Palestinski ministar za vjerske poslove i fondacije Sheikh Yusuf Edis u pisanom saopćenju je upozorio da su proteklog mjeseca intenzivirani napadi i skrnavljenja Al-Akse i drugih palestinskih vjerskih objekata, a sve pod krinkom jevrejskih vjerskih praznika i pod patronatom izraelskih snaga sigurnosti.

On je naveo da su jevrejski doseljenici pod pratnjom izraelskih snaga prošlog mjeseca okupirali Al-Aksu u najmanje 33 navrata.

Potsjetivši da je izraelska policija prvi put od okupacije Istočnog Jerusalema iz 1967. godine dozvolila jevrejskim doseljenicima da unutar Al-Akse uzvikuju slogane “Živio, izraelski narod“, Sheikh Edis je naveo da je veliki broj vjerskih službenika priveden i udaljen iz Al Akse.

U daljem tekstu ministrovog saopćenja se navodi da izraelska vojska na okupiranoj Zapadnoj Obali i dalje zabranjuje ezane uoči džume-namaza u Ibrahimovoj džamiji u Hebronu.

Lokalno palestinsko stanovništvo u okupiranim gradovima Zapadne obale i Istočnog Jerusalema strahuju zbog sve većeg prisustva izraelske vojske i policije na ulicama.

(AA)