Vijesti

Izraelske snage srušile kuću Palestinaca

826views

Izraelske vlasti su u srijedu srušile kuću u Istočnom Jerusalemu, koja je pripadala Palestincima, pod izgovorom da je bespravno izgrađena.

Ekipe ove općine došle su u pratnji velikog broja policajaca u mjesto Ra’s El Amud gdje se nalazila dvospratnica u vlasništvi dva brata Palestinca.

Očevici navode da prisutne policijske snage nisu dale dozvolu da se bilo ko približi mjestu gdje se nalazio stambeni objekat.

U izvještaju Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) navodi se da su izraelske vlasti u prvih šest mjeseci ove godine izdale naredbu za rušenje 74 kuće pod izgovorom da su bespravno izgrađene. Na taj način je 158 osoba ostalo bez krova nad glavom.

Prema podacima Centra za istraživanje i dokumentovanje koji djeluje pri Organizaciji za oslobađanje Palestine, izraelska vlast je prošle godine srušila 535 stambenih objekata Palestinaca, a među njima se nalazi 488 kuća.

Izrael je 1967. godine okupirao Istočni Jerusalem, a 1980. su aneksirali čitav grad, tvrdeći da je to “vječna prijestolnica” nove jevrejske države.

(AA)