Vijesti

Izraelske snage sigurnosti na Zapadnoj obali ubile 13-godišnjeg Palestinca

423views

Jedan 13-godišnji Palestinac je ubijen, a 75 osoba povrijeđeno u današnjim sukobima između izraelskih snaga sigurnosti i palestinskih demonstranata u različitim dijelovima Zapadne obale.
 
Palestinsko Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je 13-godišnjak preminuo u bolnici nakon što ga je izraelska vojska pogodila hicem u glavu u blizini Ramallaha.  
 
U saopćenju se navodi da je do žestokih sukoba izraelske vojske i demonstranata došlo u Nablusu i Tulkermu i da je vojska koristila bojevu i plastičnu municiju kako bi rastjerala demonstrante. Tokom tih sukoba ranjeno je najmanje 75 osoba.
 
Danas je sahranjen Ibrahim Akmed Mustafa (28), Palestinac kojeg je izraelska vojska teško ranila u četvrtak u mjestu Beit Ummer, a koji je jučer preminuo.
 
Tenzije u Jerusalemu i na Zapadnoj obali u porastu su od početka augusta, kada su jevrejski doseljenici zapalili jednu palestinsku kuću u Nablusu. Neredi su eskalirali sredinom prošlog mjeseca kada su izraelske snage sigurnosti uvele mjere zabrane ulaska muslimanima u kompleks Al Akse.
 
Izraelska policija se često sukobljava sa palestinskim demonstrantima, a u proteklim danima je u tim neredima život izgubila najmanje 21 osoba.
 

(AA)