Vijesti

Izraelske snage oborile sirijski borbeni avion

epa06407329 Two Israeli Air Force F-15 fighter jets pass close as one shoots off flares during a display at Hatzerim Air Force base outside Beersheba, Israel, 27 December 2017. An Israeli air show accompanied a graduation class of new pilots, the 175th in the history of Israel's Air Force, which included one woman. EPA-EFE/JIM HOLLANDER
905views

Izrael je saopćio da su njegove snage oborile sirijski borbeni avion koji je ušao u zračni prostor ove zemlje. Bio je to jedan od rijetkih incidenata između dvije zemlje, piše BBC.
Dva projektila zemlja-zrak ispaljena su na borbeni avion Sukhoi, potvrdile su Izraleske snage odbrane (IDF). Incident se dogodio iznad okupirane visoravni Golan, a sudbina pilota još uvijek nije poznata.

Sirijska novinska agencija Sana je saopćila da su izraelske snage gađale avion iznad sirijskog prostora, ali potvrde o njegovom obaranju nije bilo. Sirijci tvrde da je avion bio u misiji borbe protiv naoružanih terorističkih grupa u blinizi doline Yaromouk. Sirija pobunjeničke grupa naziva teroristima.

Izralski Haaretz piše da su stanovnici sjevernog izraela vidjeli projektile i čuli eksplozije. Plamen i dim su također viđeni na lokaciji između ograde sa Sirijom i okupirane visoravni Golan.

(Klix.ba)