Vijesti

Izraelska vojska ubila dvojicu Palestinaca u Pojasu Gaze

579views

064459U izraelskom zračnom udaru ubijen je naoružani pripadnik Hamasa i ranjen je drugi, dok su vojnici kasnije ubili čovjeka koji je bio u blizini granice, saopćili su palestinski medicinski zvaničnici, dok napetosti na granici Izraela s Pojasom Gaze još tinjaju.
Izraelska vojska je saopćila da je zračni udar pokrenut kao odgovor na bombaški napad na vojno vozilo kod granice u srijedu, u kome nije bilo žrtava. Kada su naoružani ljudi otvorili vatru na letjelicu, na nju je odgovoreno vatrom, saopćila je izraelska vojska.

Na drugog čovjeka je otvorena vatra kada se zatekao u blizini granične ograde na jugu Pojasa Gaze kod grada Khan Younisa i podlegao je u bolnici, saopćili su palestinski medicinski zvaničnici.

Izrael je proglasio zonu zabrane kretanja u blizini granice s Gazom koju pokušava provoditi, i emitirao je video snimak presječene granične ograde, navodeći da su duž granice podmetnuti eksplozivi kako bi se ugrozili njegovi vojnici.

Obje strane pripremaju se za palestinske demonstracije na granici Gaze i Izraela u petak – treći krug sedmičnih protesta koji bi trebali doživjeti vrhunac sredinom maja, na 70. godišnjicu osnivanja Izraela.

Izraelska vojska ubila je 32 palestinska demonstranta otkako su se sukobi kod granice intenzivirali 30. marta, izazivajući međunarodne osude.

(FENA)