Vijesti

Izraelska vladajuća stranka glasala za anektiranje Zapadne obale

769views

Glavni komitet stranke Likud izraelskog premijera Benjamina Netanyahua glasao je za rezoluciju kojom se traži od parlamentaraca Likuda da insisistiraju na anektiranju okupirane Zapadne obale.
Neobavezujuće glasanje glavnog stranačkog tijela za donošenje odluka poziva poslanike Likuda da “prošire izraelski suverenitet nad Judejom i Samarijom (Zapadnom obalom)”.

Netanyahu, koji je član glavnog odbora, nije bio prisutran na glasanju.

Premijer tvrdi da još podržava dvodržavno rješenje s Palestincima, iako također insisitira na širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom 50 godina.

U oktobru je Netanyahu odlučio da odgodi glasanje o kontroverznom prijedlogu za koji kritičari tvrde da bi bio ravan de facto aneksiji izeaelskih naselja koja okružuju Jerusalem.

Izrael je okupirao Zapadnu obalui uključujući i istočni Jerusalem, u Šestodnevnom ratu u 1967. Kasnije je anektirao istočni Jerusalem, u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Izrael smatra kompletan grad svojom nedjeljivom prijestolnicom, dok Palestinci žele njegov istočni sektor za prijestolnicu svoje buduće države.

Izraelska naselja smatraju se nelegalnim po međunarodnom pravu i u široj javnosti se vide kao glavna preprekla miru.

Više od 600.000 Jevreja živi na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu među 5,9 miliona Palestinaca, uz česta izbijanja nasilja, prenosi AFP.

(FENA)