Vijesti

Izraelska policija uhapsila četvoro Palestinaca u džamiji Al-Aqsa

589views

Izraelska policija u četvrtak je uhapsila četvoro Palestinaca u kompleksu džamije Al-Aqsa u starom gradu u Jerusalemu, među kojima su čuvar i dvije žene, saopćili su lokalni zvaničnici.

Oni su saopćili da je policija uhapsila Badra Rajabija, koji održava red i mir u prostoru za molitvu Bab al-Rahma unutar objekta džmije, dok su dvije žene ifentifikovane kao Madeline Issa i Shafa Abu Ghalieh, a također je uhapšen i mladić Habib Abu Shousheh.

Četvero ljudi uhapšeno je u prostoru za molitvu Bab al-Rahma, koji Izrael nastoji ograničiti za palestinsko i muslimansko prisustvo zatvarajući ga za muslimanske vjernike i omogućujući jevrejskim vjerskim fanaticima okupljanje tokom jutarnjih sati u muslimanskom mjestu molitve.

Palestinci i muslimani strahuju da Izrael pokušava izmjeniti status quo u džamiji Al-Aqsa postepeno omogućujući jevrejske molitve u toj džamiji.

Jevrejske ekstremističke grupe pokušavaju da unište džamiju Al-Aqsa, treće najvažnije mjesto islama, u cilju izgradnje jevrejskog hrama na njenim ruševinama, u koraku za koji muslimani upozoravaju da bi mogao podstaknuti vjerske sukobe u kompletnoj regiji, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA)