Vijesti

Izraelska policija na uzimanje izjave pozvala četverogodišnjaka

581views

Izraelska policija je pozvala četverogodišnjeg Muhammeda Elayyana i njegovog oca na ispitivanje uz obrazloženje da je dječak bacao kamenje na policiju u Istočnom Jerusalemu.
Rabii Elayyan, dječakov otac koji živi u naselju Issawiya, u izjavi za medije kazao je kako je sinoć dobio poziv da sa sinom dođe u policijsku stanicu, zbog bacanja kamenja na policijske službenike.

Muhammed i njegov otac danas su otišli u policijsku stanicu u Istočnom Jerusalemu.

Izraelska policija, prenijeli su izraelski mediji, navodi kako dijete nije pozvano na razgovor. Nakon toga je otac izjavio da mu je policajac u uniformi sinoć dostavio poziv na razgovor.

Policija tvrdi kako je ocu rečeno da dijete upozori da ne baca kamenje na policiju, a četverogodišnjak je čekao ispred stanice.

Otac tvrdi kako navodi da je njegov bacao kamenje nisu tačni te ukazao na to da izraleska policija krši prava stanovnika Issawiye, uključujući i djecu.

Dodao je kako izraelska policija krši prava palestinske djece u Jerusalemu i da je slučaj njegovog sina jedan od mnogih.

Advokat porodice Elayyan Muhammed Mahmud kazao je kako se poziv četverogodišnjeg djeteta na davanje iskaza vodi u okvirima kršenja prava i pritisaka koje izraelska policija vrši na stanovnike Issawiye.

O dječakovom slučaju pisali su brojni mediji, a glasnogovornik izraelske vlade Ofir Gendelman opovrgnuo je navode da je dječak pozvan na razgovor.

(AA)