Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Izraelci najavili da će opet pucati na humanitarce ako pokušaju doći do Gaze

313views

Izrael je danas jasno dao do znanja da se neće libiti opet upotrijebiti vojnu silu ukoliko nova flota pro-palestinskih aktivista pokuša probiti morsku blokadu Gaze, javlja New York Times. Prije godinu dana izraelski su komandosi ubili devet turskih aktivista koji su brodom pokušali dostaviti humanitarnu pomoć za stanovnike Gaze.

“Učinit ćemo sve što je potrebno da spriječimo brodove da razbiju blokadu. Ukoliko na palubi opet bude nasilja prema našim vojnicima, velike su šanse da bude ozlijeđenih”, rekao je visoki mornarički dužnosnik izraelske vojske, koji je ostao anoniman zbog vojnih pravila koja to nalažu.

Glasnogovornik vojnog vrha slična je stajališta iznio za izraelski radio, kazavši kako će vojska zaustaviti sve brodove usmjerene ka Gazi. “Vlada nam je dala nedvosmislenu direktivu da održimo pomorsku blokadu koja je priznato sredstvo prema međunarodnom pravu, te mi nećemo dozvoliti da ona bude probijena”, kazao je.

Iako je vjerovatno riječ o zastrašivanju kako bi se spriječio dolazak nove velike flote, koja je prije sedmicu dana najavljena u Turskoj, prethodna iskustva aktivista s rezolutnom izraelskom vojskom trebala bi ih podsjetiti da vjerojatno misle ozbiljno.

(Index.hr)