Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Izrael: Vlada povukla prijetnju stranim novinarima

305views

Izraelska vlada povukla je u ponedjeljak prijetnju deportacije i višegodišnje zabrane ulaska stranim novinarima koji se ukrcaju na humanitarni konvoj brodova koji će ove nedjelje krenuti za pojas Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je rekao da je naložio vlastima da nađu način da se prime novinari na brodovima iako će ti brodovi prekršiti izraelske zakone o ulasku u zemlju, prenose agencije.

Aktivisti iz 22 zemlje, među kojima i novinari, trebalo bi da ove nedjelje isplove iz Grčke na desetak brodova kao dio “flotile slobode” s humanitarnom pomoći Palestincima u pojasu Gaze, koja je u blokadi od 2007. godine.

Izraelske vlasti u nedjelju su upozorile strane izvještače da ne idu na brodove koji čine međunarodni konvoj s humanitarnom pomoći stanovništvu pojasa Gaze.

Oni su rekli da novinari koji budu učestvovali u toj ekspediciji rizikuju da dobiju zabranu ulaska u Izrael do deset godina.

Prvi pokušaj da se humanitarni konvoj približi Gazi se maja 2010. godine završio akcijom izraelskih komandosa koji su ubili devet osoba u napadu na turski brod koji je predvodio humanitarnu flotilu.

(FENA)