Vijesti

Izrael uspostavlja 'veliki Jerusalem' uništavajući crkve i džamije

1.1kviews

Hanna Issa, generalni sekretar Muslimansko-kršćanskog komiteta pri Palestinskoj upravi, upozorio je da je više od 95 posto Jerusalema već “juadizirano”, te da “Veliki Jerusalem” podrazumijeva uništavanje crkava i džamija.

“Izrael želi uspostaviti takozvani Veliki Jerusalem na teritoriji od 600 kvadratnih kilometara, što podrazumijeva uništavanje crkava i džamija u gradu”, kazao je Issa.

Issa je učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o Jerusalemu u srijedu.

Devetoj međunarodnoj konferenciji u Jerusalemu, koja se održava u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali, prisustvovao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Konferenciji su također prisustvovale brojne delegacije iz arapskog i muslimanskog svijeta.

‘Kolijevka religija’
U obraćanju na konferenciji, Youssef Edies, palestinski ministar religijskih zadužbina, opisao je Jerusalem kao “kolijevku religija”.

“Moramo usmjeriti napore Arapa, muslimana i međunarodnih institucija kako bi se zaustavili nasrtaji na Svetu zemlju”, kazao je on.

Munib Masri, predsjednik Zadužbine Jerusalema, naglasio je važnost Jerusalema i za muslimane i za kršćane.

“Svijet mora razumjeti da se mir ne može postići sve dok se pitanje Jerusalema ne riješi na zadovoljavajući način”, kazao je on.

Dodao je da Jerusalem zahtijeva praktične inicijative i finansijsku podršku, kako bi se ojačala borba stanovnika tog grada.

(Al Jazeera)