Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Izrael uhapsio šefa palestinskog parlamenta

323views

Izraelska vojska je u uhapsila predsjednika palestinskog parlamenta Aziza Dweika, član Hamasa na okupiranoj Zapadnoj obali, pod sumnjom da je povezan s terorističkim skupinama, saopćili su izraelska vojska i direktor njegovog ureda.

Dweik je ranije ove decenije proveo tri godine u izraelskom zatvoru pod optužbom da je povezan sa hapšenjem izraelskog vojnika Gilada Shalita, kojeg su snage Hamasa zarobile 2006.

Dweik je uhapšen na kontrolnom punktu izraelske vojske u Džabai, između Ramalaha i Jerusalema na putu u Hebron, precizirao je direktor ureda Baha Jusef.

Optužbe protiv Izraela

Hamas je optužio Izrael da nastoji spriječiti suparničke palestinske organizacije Hamas i Fatah da provedu sporazum o ujedinjenju.

U maju je Dweik zaustavljen na kontrolnom punktu izraelske vojske na okupiranoj  Zapadnoj obali s još trojicom Hamasovih zastupnika.

Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, i Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji nadzire okupiranu Zapadnu obalu postigli su sporazum o pomirenju prošle godine, ali dogovor tek treba biti sproveden.

Prvi zamjenik predsjednika palestinskog parlamenta Ahamd Bahar je u saopćenju ukazao na “Dweikovu otmicu”.

(AJ Balkans)