Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Izrael uhapsio 20 članova Hamasa

409views

Palestinska organizacija Hamas saopćila je u ponedjeljak da su izraelske snage sigurnosti uhapsile više od 20 njenih članova, uključujući tri poslanika, tokom racije na Zapadnoj Obali.

Nekoliko zvaničnika Hamasa je preciziralo da su oni uhapšeni rano u ponedjeljak širom te teritorije i da su trojica poslanici Palestinci.

Oni su duboko podijeljeni od kako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, pobijedivši snage lojalne Fatahu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji ima podršku Zapada.

Izrael hapsi poslanike Hamasa od kako je ta organizacija pobijedila Fatah na palestinskim izborima 2006. godine, podsjeća AP.

Odgovornost za napade

Ta zemlja, kao i SAD i Evropska unija (EU), Hamas smatra terorističkom organizacijom, jer je smatra odgovornom za desetine smrtonosnih napada na Izraelce.

Izraelski lideri ne žele dozvoliti da Hamas ojača i na Zapadnoj Obali, gdje još dominira Fatah.

Izraelska vojska je naknadno potvrdila da je uhapšeno, zapravo, 25 članova Hamasa.

Ona nije ulazila u detalje, ali su izvori u Hamasu rekli da su uhapšeni članovi Parlamenta Hatem Kafisha i Muhamed al-Tal u Hebronu i Ahmad Atoun u Ramallahu.

(AJ Balkans)