Vijesti

Izrael smanjio ribolovnu zonu oko Pojasa Gaze zbog “zapaljivih balona“

GAZA CITY, GAZA - APRIL 12 : A disabled Palestinian with a crutch use slingshot to throw stones in response to Israeli forces' intervention of "Great March of Return" demonstration near Israel-Gaza border, in east of Shuja'iyya neighborhood, Gaza City on on April 12, 2019. ( Ali Jadallah - Anadolu Agency )
904views

Izrael je u srijedu smanjio ribolovnu zonu oko Pojasa Gaze, koji drži pod blokadom, kao odgovor na požare koji su podmetnuti sa palestinske strane, objavila je izraelska vojska, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju izraelske vojske kaže se da je ribolovna zona smanjena sa 15 na deset nautičkih milja nakon što su iz Pojasa Gaze puštani “zapaljivi baloni“, kojima su izazvani požari u Izraelu.

Odluka je donesena svega sedam dana nakon što je Izrael proširio ribolovnu zonu na 15 nautičkih milja, kao dio dogovora u kojem su posredovali Egipat, Katar i Ujedinjene nacije.

Izrael optužuje palestinske frakcije da pušta “zapaljive balone“, koji izazivaju požare na stotinama hektara poljoprivrednog zemljišta u izraelskim zajednicama oko Pojasa Gaze.

(AA)