Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Izrael: Selo koje je srušeno 38 puta

468views

Beduini iz pustinje Negev na jugu Izraela traže da se njihovo selo upiše u Guinessovu knjigu rekorda, jer je do sada 38 puta spaljeno.

Avad Ebu Fureyh, mještanin mirnog sela El-Arakib, kaže da je njegovo selo postalo simbol kršenja prava na dom, koje nad tamošnjim Beduinima provodi izraelska vlast. On ističe kako izraelske vlasti zahtijevaju iseljavanje ljudi iako postoje dozvole o gradnji još iz osmanskog perioda.

„Naš stav je jasan. Nakon svakog spaljivanja i rušenja, mi ćemo ponovo sagraditi naše kuće. Ako nam selo i 99 puta sruše, mi ćemo po stoti put ponovo graditi. Neka znaju da nas nikada neće žive otjerati iz našeg sela“, poručio je Fureyh.

Izraelske vlasti tvrde da se u ovom selu radi o stambenim jedinicama neuslovnim za život i o nezakonitoj gradnji. Izraelski zvaničnici su saopćili da je El-Arakib posljednji put srušen 23. maja.

Mještani pomenutog sela se nadaju kako će pokretanje inicijative za upis u Guinessovu knjigu rekorda doprinijeti medijskoj promociji njihovog mjestašca.

(Anadolija)