Vijestiiiiii

Izrael gradi naselja kao odgovor na članstvo Palestinaca

405views

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i osam njegovih ministara, koji čine uži sastav vlade, odlučili su jučer da pokrenu novi talas izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, u okviru sankcija prema Palestinskoj upravi pošto su Palestinci primljeni kao punopravan član u UNESCO.

Netanijahu je dao instrukcije već jučer da se ubrza izgradnja  2.000 stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu i naseljima Guš Ecion i Maale Adumim.

“Sva pomenuta područja su ona koja će ostati pod izraelskom kontrolom na osnovu svakog mirovnog sporazuma”, navedeno je u saopštenju iz Netanijahuove kancelarije.

Jedan visoki zvaničnik izraleske vlade izjavio je poslije specijalnog sastanka vlade, sazvanog da se diskutuje o potezu agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESCO-a,  da je odlučeno takođe da se obustavi transfer novca  PU kao privremena mjera do konačne odluke.

Zvaničnici u Netanijahuovom kabinetu rekli su da je ubrzanje  izgradnje naselja samo početni odgovor na prijem Palestinaca u UNESCO i da će biti diskusija na tu temu u narednim danima.

Izrael je još juče upozorio da će razmotriti svoju saradnju s tom agencijom, prvom kojoj su Palestinci težili da se pridruže nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas podnio zahtev za punom članstvom u UN 23. septembra.

(Tanjug)