Vijestiiiiii

Izrael ponovo granatirao tunele u Gazi

278pregledi
Izrael  je pokrenuo seriju napada na tunele ispod granice Gaze sa Egiptom nakon što su palestinski borci ispalili rakete na Izrael, kažu svjedoci.

Napadi su se odigrali u subotu u blizini grada Rafah, u blizini egipatske granice, saopštila je izraelska vojska.  NIie bilo nikakvih izvještaja o žrtvama.

Izraelci su izjavili da su 3 rakete bile ispaljene na njihovu teritoriju iz sjevernog predjela Pojasa Gaze u subotu, i da nisu pretrpjeli ljudske žrtve.

Palestinski komitet otpora, naoružana grupa u Gazi, je saopštila da su oni ispalili rakete.

Ovi napadi u subotu su se odigrali dan nakon što je Izrael bombardovao tunele za koje tvrde da se koriste za ilegalni unos oružja u Gazu, na obalnoj teritoriji koju Hamas drži pod kontrolom.

Posljednji napadi izraelske vojske na palestinske tunele su prvi u posljednja dva mjeseca.

Ispaljivanje raketa od strane Palestinaca je prestalo jer je Egipat osigurao prekid vatre sporazumom od 18. januara 2009. godine, što je okončalo izraelsku dvadesetdvodnevnu ofanzivu na  Gazu.

Izrael je pokrenuo rat u Gazi sa objašnjnjem da je on preventiva protiv naoružanih grupacija u Gazi, kako bi bili spriječeni da ispaljuju rakete prema njihovoj teritoriji.

Najmanje 1.417 Palestinaca je ubijeno u toku ovog rata, od kojih je 926 bilo civila, objavila je palestinska organizacija za ljudska prava.

Izraelska vojska međutim tvrdi da je ukupan broj ubijenih 1.166, od kojih je 295 civila. Najmanje 13 Izraelaca, uključujući 3 civila, je poginulo u ovom ratu.

(Al-Džezira)

 
Za minber.ba preveo: J.Č.
X