Vijesti

Izrael otvorio dva granična prelaza ka Gazi

757views

Izrael je ponovo otvorio dva granična prijelaza prema Pojasu Gaze, što bi trebalo donijeti olakšanje za 1,8 miliona Palestinaca koj žive u toj enklavi, saopćila je glasnogovornica Ministarstva odbrane.

Palestinci u Gazi su tokom vikenda bili doslovce odsječeni od vanjskog svijeta zbog zatvaranja prijelaza Erez i Kerem Shalom.

Izrael je te prijelaze bio zatvorio u petak zbog ispaljenog projektila iz Gaze na izraelsku teritoriju, iako nije bilo žrtava niti počinjene štete.

Prijelaz Rafah, na granici Gaze s Egiptom, je bio zatvoren nakon što je 24. oktobra izveden samoubilački napad na Sinaju u kojem je poginulo 30 egipatskih policajaca.

Primirje u augustu

Projektil zbog kojeg su bili zatvoreni Erez i Kerem Shalom je prvi koji je ispaljen s palestinske na izraelsku teritoriju od 16. septembra, a drugi od kraja 50-dnevne izraelske ofanzive tokom ljeta na Pojas Gaze.

Granični prijelazi Erez i Kerem Shalom bili su zatvoreni za ljude i robu osim za prijelaz humanitarne pomoći, izjavila je glasnogovornica izraelske vojske, a prenio AFP.

Primirje dogovoreno između Izraela i pokreta Hamas je stupilo na snagu 26. augusta, čime je okončan 50-dnevni konflikt tokom kojeg je život izgubilo 2.140 Palestinaca i 73 Izraelca.

(Agencije)