Vijestiiiiii

Izrael mora vratiti dio teritorije Libanu

326pregledi
MINBER.BA – Pod pritiskom Obamine administracije, Izrael navodno planira da povuče svoje trupe iz južnog Libana, tačnije, iz sela Ghajar.

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, čiji su posesivni stavovi o miru na Bliskom istoku izazvali negodovanje i žestoke kritike Washintgona, će se najverovatnije povinovati zahtjevu američke vlade i objaviti povlačenje, citirao je magazin Haaretz jednog od starijih političara u subotu.  Istorijski ,ovo je sirijska teritorija, Ghajar, koju su okupirali Izraelci davne 1967. godine nakon šestodnevnog rata u kojem su izraelske trupe osvojile Golansku visoravan.

Međutim, 1978. godine, izraelska invazija južnog Libana je uzrokovala proširenje sela na sjevernu stranu, od strane mještana koji su bili više naklonjeni  Libancima, ali je Tel Aviv održao prisutnost trupa u južnom dijelu Ghajra.  Ujedinjene Nacije i Sjedinjene Američke Države su vršile pritisak na Izrael da povuku svoje snage sa teritorije pod Rezolucijom 1701 koja je okončala izraelsku invaziju Libana u 2006. godini.  U toku skorašnje posjete američkog specijalnog izaslanika Georga Mitchella Izraelu, on je podvukao stav Washingtona po ovom pitanju, pozivajući Tel Aviv da završi ovo povlačenje kao što su obećali pod vladom Ehuda Olmerta.

Od Netanjahua, koji se priprema za posjetu Washingtonu 17. maja, se očekuje da objavi povlačenje nakon sastanka kabineta u srijedu, objavio je Haaretz.

Ovo povlačenje međutim teško da će se desiti prije parlamentarnih izbora u Libanu koji treba da se održe u junu.

Sudeći po izraelskim izvorima, američki pritisak zajedno sa libanskim izborima su omogućili stavljanje ovog pitanja na Netanjahuov dnevni red.

 
(Islamonline.com)
 
Za minber.ba preveo: J.Č.