Stanje u Siriji

Izrael i SAD priznali da su lansirali rakete na Mediteranu

417views

Rusija je izazvala kratku uzbunu u utorak na Bliskom istoku nakon što je detektirala zajedničko lansiranje raketa Izraela i SAD-a na Mediteranu.
Izraelsko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je izvršilo testiranje rakete Sidro, koje je bilo namijenjeno kao test za radarske sisteme. Raketa je lansirana iz zraka.

Rusija je saopćila da su dvije balističke rakete ispaljene iz centralnog Mediterana na istočnu obalu u 10.16 sati ujutro po moskovskom vremenu, odnosno u 9.16 sati po izraelskom vremenu.

Ruska novinska agencija RIA je kasnije izvijestila da su obje rakete pale u more, javlja Times of Israel.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio čelnika oružanih snaga Rusije, predsjednika Vladimira Putina, o ovom incidentu.

Izrael i SAD su prvobitno negirale da su upoznate s lansiranjem raketa nakon izvještaja Rusije.

Testiranje raketa je uslijedilo u vrijeme kada su zategnute tenzije dosegle tačku ključanja u regiji uoči mogućeg napada SAD-a na Siriju.

Rusija, koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, u nedjelju je poslala izviđački brod u regiji nakon što je američka mornarica poslala svoje brodove na mediteranske obale u blizini Sirije.

Izrael nastavlja tvrditi da neće učestovati u vojnoj intervenciji.

(FENA)