Vijesti

Izolovana Amerika: Veto u Vijeću sigurnosti nasuprot svima

918views

Palestinski ambasador pri UN-u odbacio je američki veto u Vijeću sigurnosti UN-a na odluku protiv nedavnog priznanja američkog predsjednika Donalda Trumpa Jerusalema za glavni grad Izraela.

Nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti u ponedjeljak je podržalo svih 14 drugih članica, uključujući mnoge američke saveznike. Glasanje je istaklo sve veću izolovanost Washingtona kad je riječ o tom pitanju, koje je izazvalo masovne skupove podrške Palestincima širom svijeta.

Nakon glasanja Vijeća palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour kazao je da je “paradoks da, dok čekamo mirovni plan iz SAD-a, administracija odlučuje dodatno opstruirati mir i odgađati njegovu realizaciju”.

“Američka odluka ohrabruje Izrael da nastavi sa zločinima nad palestinskim narodom i okupacijom naše teritorije. Nikakva retorika neće sakriti ovo samozadovoljstvo prolongiranjem okupacije”, dodao je on.

Stav PLO-a
U ponedjeljak je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), krovna kuća palestinskih političkih stranaka, objavila da više ne prihvata SAD kao partnera u mirovnom procesu.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley kazala je na Vijeću sigurnosti da je “SAD imao hrabrosti i poštenja priznati osnovnu stvarnost”.

“Jerusalem je hiljadama godina bio politička, kulturna i duhovna domovina jevrejskog naroda – oni nemaju drugi glavni grad. SAD ima suverenitet da odluči gdje će uspostaviti ambasadu”, dodala je, a za glasanje je rekla da je to “uvreda koja neće biti zaboravljena”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio se ambasadorici porukom na Twitteru.

Žaljenje Francuske
Uz Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu, SAD je stalni član Vijeća sigurnosti UN-a i može iskoristiti veto kako bi blokirao bilo koju rezoluciju.

François Delattre, francuski ambasador pri UN-u, kaže da njegova država žali zbog američke odluke o Jerusalemu.

“Ovaj nacrt rezolucije potvrđuje međunarodni stav o Jerusalemu, koji postoji decenijama”, istakao je.

(Al Jazeera)