Vijestiiiiii

Izložene fotografije džamije Al-Aksa u Mekki

413views

U Zemzem kuli bit će izložene 54 fotografije džamije Al-Aksa fotografa Orhana Durguta. Fotografije džamije Al-Aksa fotografa Orhana Durguta, na kojima se nalaze hadžije, biće izložene Zemzem kuli u blizini Kabe, u Mekki.

Na fotografijama je prikazana ljepota unutrašnjosti i spoljašnjosti mesdžida Al-Aksa. Među 54 fotografije, nalaze se i one Kubbet-us-Sahre, odnosno Zlatne kupole u Jeruzalemu.

Već duže vrijeme Durgut fotografiše motive iz islamskog svijeta. Kako je nemuslimanima zabranjeno ući u Mekku i Medinu u vrijeme hadža, koji posjećuju milioni ljudi, on tvrdi da ni mesdžid Al-Aksa nisu svi vidjeli.

Durgut kaže da mesdžid Al-Aksa i Kubbet-us-Sahra zauzimaju veoma važno mjesto kod muslimana, te da je su to mjesta na kojima je Poslanik Muhamed doživio uzdignuće.

On je dodao da većina ljudi u svijetu misli da je Kubbet-us-sahra, odnosno Zlatna kupola koja se vidi u Jeruzalelumu, mesdžid Al-Aksa.

“Ovom izložbom želim ukazati na tu grešku u shavatanju velikog broja ljudi”, rekao je Durgut.

On dodaje da je veliki broj hadžija, koji je imao priliku vidjeti fotografije prije otvaranja izložbe, oduševljen njima.

(Anadolija)