Vijestiiiiii

Izetbegović: Borba za identitet Bošnjaka nije završena

340pregledi
Teret ili ne, ali Bakir Izetbegović, aktuelni potpredsjednik SDA i jedan od trojice kandidata za predsjedničku funkciju, mora se nositi s time da je njegov otac bio Alija Izetbegović, “otac bošnjačke nacije”, i dokazati članstvu SDA i općenito javnosti da je on ipak ličnost za sebe, koja ima svoje poglede na život, politiku…

No, on se nijednog trenutka ne odriče onoga što je njegov otac uradio za državu BiH, kako bi istovremeno pokazao svoju individualnost. Naprotiv, stalno to potcrtava kao iznimno vrijednu političku lekciju koju je savladao, istovremeno prezentirajući da novo vrijeme traži nove ljude, ali da će nastaviti tamo gdje je Alija Izetbegović stao, uz, naravno, praćenje trendova savremenih političkih dešavanja.   

Na početku razgovora za “Dnevni avaz” u kratkim crtama je prezentirao politički program koji nudi ako dođe na čelo stranke.

– Prioritet je stabilizirati, ojačati SDA i time stabilizirati stanje u zemlji. SDA je glavna probosanska politička snaga, najjači kohezioni faktor u BiH. Potrebno je vratiti refleks, brzinu prepoznavanja bitnih problema, reakciju koju je SDA imala. Nužno je ponovo aktivirati intelektualni potencijal stranke, pojačati i ubrzati komunikaciju rukovodstva s nižim nivoima u stranci, kao i komunikaciju s medijima.

Neophodno je organizirati kombinirane timove političara i stručnjaka koji će dati odgovore na aktuelna pitanja i probleme. Ovih dana, u pripremi Kongresa, u SDA se upravo tako radi. Organizirani su okrugli stolovi na kojima se definiraju stavovi, sačinjavaju rezolucije po svim aktuelnim pitanjima, od ekologije do ustavne reforme – kaže Izetbegović.

Pa, u čemu je onda problem? Ako se tako timski radi, zašto mijenjati postojeće rukovodstvo?

– Problem je što se takav rad ne treba organizirati samo jednom u četiri godine, u funkciji Kongresa. To treba biti metod rada, jedan kontinuiran proces. SDA mora imati pravovremene odgovore na sva bitna pitanja. U ovom času to su posrnula ekonomija i zastoj u procesu reformi.

Šta nudite kao izlaznu strategiju i je li ona realno izvediva?

– U vezi s ekonomijom, izlaz vidim u planu koji bih nazvao pet plus pet: pet mjeseci u kojima moramo zaustaviti pad zaposlenosti, pad potrošnje, i pet godina u kojima moramo sistematski stvarati zakonski okvir i ambijent za korištenje bh. resursa. Imamo vode, šume, rude, turistički potencijal, moramo to bolje koristiti. Što se tiče reformi, od ključnog značaja je realna procjena mogućnosti.

U Bosni se procesi dešavaju u skladu s formulom u koju ulaze faktori koji predstavljaju interes i ciljeve Bošnjaka, Srba, Hrvata, Evropljana, Amerikanaca. U nekim stvarima se ti faktori, ili vektori, suprotstavljaju, poništavaju, u nekim postoji sinergija. Procjena, ili informacija o ciljevima i spremnosti aktera, naročito međunarodne zajednice, od vitalnog je značaja, a bošnjački lideri nisu imali dobru procjenu u prethodnim pokušajima ustavne reforme i reforme policije. Razmimoilazili su se u prosudbama, sukobili su se, reforme su propale. Ovog puta nemamo pravo na grešku, moramo imati informaciju, realnu procjenu, zatim zajednički, fokusirano ići do cilja.

Spočitava Vam se da, ako budete izabrani za predsjednika, postoji opasnost da SDA ode skroz udesno? Kome treba takva vrsta priče i, na koncu, je li ona realna? Šta nudite kao protuargument onima koji to proturaju?

– Tendencija trenutačno prisutna u vrhu SDA, što je vidljivo golim okom i ne treba biti politički analitičar da bi se to i zaključilo, jeste skretanje ulijevo. I to ne prema modernoj socijaldemokratiji, već je to jedno retrogradno gledanje unazad, nostalgija za jednim urušenim i prevaziđenim komunističkim režimom. Međutim, i lijevo i desno skretanje ustvari je put unazad, a ja nisam čovjek koji se osvrće i ide unazad. Ne znam ko to podmeće i šta ima na umu, na šta cilja.

Ako je moje desničarenje to što smatram da borba za identitet i vjeru Bošnjaka još nije završena i da najjača bošnjačka i bosanska stranka ima još posla na tom planu, onda moram prihvatiti to što mi imputiraju. Mislim da SDA, između ostalog, ima i tu misiju da pomiruje i usklađuje interese članova i simpatizera čiji je sistem vrijednosti heterogen, jednima je na prvom mjestu vjera, drugima nacija, trećima država, ali svi prihvataju program SDA i evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Zašto mislite da baš Vi trebate biti predsjednik SDA?

– Odgovor je jednostavan i svima već poznat. Zato što sam aktivno učestvovao u svemu što se odnosi na SDA i u svemu što ima veze s odbranom BiH. Učio sam od osnivača stranke i…

…ali to isto često ponavlja i Vaš protukandidat Sulejman Tihić. Dakle, obojica imate iste predispozicije za predsjednika, ako se posmatra u tom kontekstu.  

– Ne znam zašto to Tihić govori, najbolje je da svako za sebe govori. Ne bih polemizirao ko je učio od Alije. Ali, ja znam, a to znaju i svi u SDA, da sam osnivaču stranke Aliji Izetbegoviću deceniju bio prvi saradnik. Uvjerio sam se, naročito u posljednje četiri godine, da mogućnosti, opasnosti, realnosti procjenjujem bolje od aktuelnih bošnjačkih lidera koji su u međusobnoj zavadi propustili šanse za BiH koje se više neće ponoviti.

Uporan sam i fokusiran i ne puštam problem dok ga ne riješim, pa bio to ratni tunel, Gazi Husrev-begova biblioteka, “Air Bosnia”. Iako su me za ovo posljednje neki krugovi i mediji dočekali na nož, ali ne obazirem se na to. Jer, to je u pretkongresne svrhe, kako bih ja bio diskreditiran. Kada osvane 27. maj ujutro, svi će to zaboraviti, a biti presretni što imaju dobre avione i jeftinije karte za let u Evropu. Volim ljude, lako komuniciram sa svakim, dobro govorim engleski jezik.

Kada je sve to tako kao što ste naveli, zašto Alija Izetbegović nije predložio da Vi budete predsjednik, a ne Sulejman Tihić? U jednom intervjuu i sam je kazao da je najradije uzimao savjete svog sina Bakira. Bilo bi onda logično da ste Vi naslijedili njegovu poziciju.

– Pa, nezamislivo je da Alija Izetbegović predloži svog sina za nasljednika. Čak i da je to uradio, ja ne bih prihvatio, jer to bi bilo poklon oca sinu. Smatram, a tako i radim sve ove godine, da svako treba sam izboriti svoju poziciju. Međutim, u njegovoj političkoj oporuci koju su prije vremena, u času kada je bio pogođen snažnim infarktom, njegovi saradnici otvorili, našli su preporuku da se mogu osloniti na mene. Kod Alije ništa nije bilo slučajno, ostavio je otvorena vrata, šansu za mene.

Jeste li svjesni koliku odgovornost nosi pozicija “prvog u Bošnjaka”?

– Itekako! Zato sam godinama ponavljao da nemam liderskih ambicija, čekao da drugi završe ono što je moj otac sa saradnicima započeo prije 19 godina. Ali, nažalost, nisu završili i s ovakvim odnosima u SDA i bošnjačkom korpusu očigledno neće ni završiti valjano.

Koje su Vaše osnovne zamjerke Tihiću? On kaže da ste dobro sarađivali, da su odluke donošene u 99 posto slučajeva jednoglasno. Zašto onda smatrate da treba otići s te pozicije?

– Ja sam bio lojalan saradnik predsjedniku stranke. Ako sam imao primjedbe na njegov rad, govorio sam mu to u lice, u javnosti sam ga branio. Sulejman Tihić osam godina je vodio SDA, a time imao i najviše utjecaja na dešavanja u državi, na poziciju Bošnjaka. I uradio je koliko je uradio. Mislim da je morao uraditi više.

Bilo je previše sukoba, nesloge u bošnjačkom korpusu, stranka je izgubila reflekse, sporo je reagirala, donošenje odluka svelo se na malu grupu ljudi, ponekad na samog predsjednika stranke, propustili smo šanse, izgubili vrijeme. Normalno, svi mi u rukovodstvu SDA snosimo odgovornost za stanje i rezultate, ali predsjednik stranke je alfa i omega, njegov utjecaj je presudan, a time i odgovornost.

U kakvim ste odnosima s reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem? Je li generalno dobro za Bošnjake što je on ponekad i vjerski i politički lider?

– S Mustafom Cerićem vežu me dugogodišnje prijateljstvo i saradnja. A što se tiče bavljenja reisa i imama politikom, mislim da je problem nastao zato što se politika decenijama bavila Islamskom zajednicom, i to na koban način. Prvo je komunistički režim 50 godina radio imamima sve ono što je radio, a zatim je uslijedio rat i napad na sve muslimansko i islamsko. Porušeno je više od hiljadu džamija i na pravdi Boga ubijeno više od stotinu imama. Poslije ovakvog iskustva s politikom, Islamska zajednica nikada više neće biti apolitična.

Šta to znači? Da smatrate kako je uredu da se reis i imami miješaju direktno u izbor bošnjačkih političara!?

– Ne, jer mislim da oni to i ne žele, imaju dovoljno posla i obaveza u ovoj duhovnoj, vjerskoj sferi života. Ali, što je sasvim razumljivo, zauvijek će biti zainteresirana za to ko će u političkom smislu predstavljati Bošnjake, za aktere, za razvoj političkih prilika. Normalno, Islamska zajednica treba bježati od dnevne politike, ne dozvoliti da je političke stranke instrumentaliziraju, a mislim da stvari već idu u tom smjeru.

Kakav je Vaš stav o sve aktivnijem učešću SAD u kreiranju političkog ambijenta u BiH?   

– Sve što su SAD do sada učinile u BiH i na Balkanu bilo je dobro za sve narode, čak i za Srbe, jer su ih zaustavili u srljanju u zlo, a zatim im pomogli da krenu ka reformama koje su najviše koristile upravo RS. Taj dio BiH doživio je političku relaksaciju i ekonomski procvat nakon što su srpski političari na jedvite jade prihvatili reforme. Odbijali su ono što im je donijelo izuzetnu korist. Nadam se da neće nastaviti s istim, pogrešnim pristupom. SAD se očigledno vraćaju u BiH s namjerom da dovrše posao. Posjeta potpredsjednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) to jasno pokazuje. Imamo šansu, ne smijemo je propustiti.

Više od deceniju stalno ste na udaru medija, koji Vas kriminaliziraju, dovode u vezu s raznim aferama, pljačkama, predstavljaju Vas kao mračnjaka. Kako to komentirate?

– Da uklonite konkurentskog političara, potrebno je dokazati da je nesposoban ili da je nepošten. Nema bošnjačkog lidera, političkog, vojnog, vjerskog, a da nije bio izložen lažima i uvredama. Ja sam vjerovatno najveća žrtva laži, već 15 godina traje kampanja protiv mene. I nikada ništa nisu dokazali, sve se svodilo na insinuacije. Ja nikada nisam učinio ništa što se kosi sa zakonom, moralom, propisima moje vjere.

I uvijek sam na neistine odgovarao na isti način – tražio sam da dovedu samo jednog poštenog čovjeka, čovjeka kojem se vjeruje, da potvrdi da sam učinio nešto nečasno. Neće ga naći, jer upravo su poštenje i čast vrijednosti do kojih sam oduvijek najviše držao. Ja sam čovjek starog kova, čast i ljudsko dostojanstvo važniji su mi od života.

Molim Boga da pobijedi najbolji

Na jučerašnjoj tribini održanoj u Domu Oružanih snaga BiH, a u organizaciji boračkih udruženja Kantona Sarajevo, Bakir Izetbegović izložio je svoj program i viđenje aktuelne političke situacije u BiH. Između ostalog, u nekoliko navrata potcrtao je da se Bošnjaci moraju pomiriti sa Srbima i Hrvatima, “jer nam valja graditi zajedničku državu”, istovremeno poručujući da pomirenja sa zločincima nema i ne smije biti.

Također, naglasio je da se u provođenju reformi ne smiju postavljati nerealni ciljevi, već se uvijek mora sagledati analitički i vidjeti ko je i koliko spreman da popusti, kako bi se našao zajednički jezik. Istakao je i da evropski put BiH nema alternative, kao ni put do bezviznog režima za sve građane.

– Bosna je neizgrađena zemlja. Moramo napraviti ambijent u kojem će se doći do 1,5 milijardi eura kako bi se finansirala gradnja puteva, elektrane. Jer, što moramo tražiti neke strane strateške partnere, zašto naša elektroprivreda ne bi gradila HE i onda da izvozimo struju. Nije teško doći do svega toga, samo treba da svi, ali iskreno imamo isti cilj – naglasio je Izetbegović.
 
(Avaz)