Vijestiiiiii

Izbori u Egiptu zakazani za 23. i 24. maj

175views

Prvi predsjednički izbori u Egiptu od kako je sa vlasti svrgnut Hosni Mubarak bit će održani 23. i 24. maja, saopćio je u srijedu šef izborne komisije Farouk Sultan.

On je na konferenciji za novinare u Kairu rekao da će Egipćanima koji žive van zemlje biti omogućeno da glasaju od 11. do 17. maja, a da će rezultati cjelokupnog glasanja biti objavljeni 21. juna, prenosi AFP.

Mubarak je sa vlasti svrgnut 11. februara prošle godine, nakon 18-dnevnih masovnih protesta, a upravu u zemlji je preuzelo Vojno vijeće, koje je obećalo da će predati ovlaštenja civilnoj vladi po izboru novog predsjednika.

Ranije ovog mjeseca vlasti u Kairu su saopćile da će odgovoriti na zahtjeve demonstranata koji traže da se ubrza proces izbora novog predsjednika i pomjeriti datum održavanja izbora za šefa države, koji su prvobitno bili zakazani za juni.

Predsjednički izbori održavaju se nakon što su u periodu od 28. novembra prošle godine do 22. februara održani najprije izbori za poslanike Donjeg, a zatim i Gornjeg doma parlamenta, nakon kojih su kontrolu nad parlamentom dobili zastupnici stranke Muslimanskog bratstva.

Njihova Stranka slobode i jednakosti drži nešto manje od polovine od ukupno 508 mjesta u Donjem i 105 od ukupno 180 mjesta u Gornjem domu parlamenta.

(AJ Balkans)