Vijestiiiiii

IZBiH i Katolička crkva traže povlačenje odluke o ukidanju ocjenjivanja vjeronauke

710views

Rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH Muharem ef. Omerdić i pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije monsinjor Petar Jukić zatražili su od kantonalnog ministra obrazovanja Emira Suljagića da opozove svoju odluku broj 11-01-38-18845/11 od 22. aprila 2011. godine upućenu svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo prema kojoj ocjena iz predmeta Vjeronauka ne ulazi u prosjek za opći uspjeh.

Omerdić i Jukić zatražili su od Suljagića da ih o svojoj odluci u vezi s ovim slučajem obavijesti u roku od sedam dana. Budući da je dopis poslat 27. aprila, eventualni Suljagićev odgovor trebao bi stići danas.

– U slučaju da Vaša odluka ne bude opozvana, bit ćemo prinuđeni iskoristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti zaštite dostignutog statusa predmeta Vjeronauka koji je zakonskim okvirima u svemu izjednačen sa statusom ostalih obaveznih školskih predmeta – navodi se u dopisu Omerdića i Jukića.   

Nadalje, u dopisu podsjećaju da se u Članu 16. Temeljnog ugovora između Vatikana i BiH navodi da naša država vjeronauku priznaje kao temeljno pravo “pod istim uvjetima kao za sve druge obavezne predmete”. S tim u vez ističe se i da Suljagićeva odluka predstavlja jednostrano kršenje Temeljnog ugovora, jer se u njemu navodi da će se “nova ili dodatna rješenja razmatrati zajedničkim dogovorom”.

Kvalitetnija nastava

U dopisu se ističe i da su roditelji i učenici podržavali to da vjeronauka ulazi u prosjek učenika u Kantonu Sarajevo, a da je Pedagoško-prosvjetni zavod (PPZ) u svojim izvještajima navodio da se ocjenjivanjem vjeronauke postiže kvalitetnije odvijanje nastave.

(Avaz)