Stanje u Siriji

Iz zasjede ubijeno 175 sirijskih pobunjenika

629views

Pobunjenike je sirijska vojska ubila u blizini Damaska, i to je najveći broj žrtava u jednom napadu u posljednjih nekoliko mjeseci.

U zasjedi koju je u srijedu postavila sirijska vojska u blizini Damaska poginulo je 175 pobunjenika, među kojima ima i stranih boraca koji se bore na strani sirijske opozicije, javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

U izvještaju se navodi da vojna jedinica sirijske vojske “primijetila pobunjenike Al-Nusra Fronta i Liwa al-Islama blizu Damaska i ubili 175 njih, a nekoliko drugih je ranjeno”.

“Među njima ima Saudijaca, Katrana i Čečena”, prenosi AFP.

Zaplijenjeno oružje

Napad s vjerovatno najvećim brojem žrtava u redovima pobunjenika u posljednih nekoliko meseci dogodio se u istočnom predgrađu Ghouta, glavnom uporištu sirijskih pobunjenika.

Vojska je zaplijenila i oružje boraca Al-Nusra Fronta, koji se smatra za zvaničnog partnera Al-Kaide u Siriji, koji teži svrgavanju predsjednika Bashara al-Assada i stvaranja islamske države na tlu Sirije.

Dok Siriju zahvata novi val ratnih okršaja, statistika govori kako je u dosadašnjim sukobima poginulo gotovo 140.000 osoba, dok su milioni raseljeni.

(AJ Balkans)