Vijestiiiiii

Iz RS-a poručeno: nećemo dozvoliti priznanje palestinske države

401views

“U Bosni i Hercegovini ‘ne postoji’ konsenzus u pogledu podrške priznanju palestinske države”, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, naglasivši da predstavnici tog bh. entiteta neće dozvoliti da institucije BiH donesu bilo kakve odluke u tom pravcu bez saglasnosti RS.

Dodik je tokom razgovara u Banjoj Luci s ambasadorom Izraela u BiH Davidom Cohenom naveo i da “RS podržava” mir i stabilnost na Bliskom istoku, uključujući i rješavanje otvorenih pitanja između Izraela i Palestinaca.

Na sastanku je također upoznao ambasadora Izraela s političkom i ekonomskom situacijom u RS i stavovima predstavnika tog bh. entiteta u pogledu rješavanja otvorenih pitanja u BiH, prenosi Srna.

U saopćenju koje je konstruisano u Banjoj Luci kaže se da su “odnosi RS i Izraela dobri”, iako se zna da su vanjski poslovi u isključivoj nadležnosti države BiH. 

Dodik je dodao i da je RS politički, ekonomski i institucionalno stabilna i posvećena Dejtonskom mirovnom sporazumu.

S izrealskim ambasadorom danas je u Banjoj Luci razgovarao i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, koji je ocijenio da “unilateralne akcije proglašenja nezavisnosti ili slične jednostrane aktivnosti nisu dobre za razvoj mira, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti regiona te da su razgovori najbolje rješenje”.

“Republika Srpska pruža podršku nastavku dijaloga na Bliskom istoku, a ne jednostranim akcijama”, naveo je predsjednik entitetske skupštine.

Sagovornici su zajednički osudili sve terorističke akcije i ocijenili da postoji opasnost od pojave novog nasilja i terorizma na Bliskom istoku podstaknutog od “ekstremnih elemenata”.

(Avaz)