Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Iz Općine Srebrenica povučeni pripadnici Jedinice za podršku

663views

Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska demantiralo je danas izjave člana i predsjednika Općinske izborne komisije (OIK) iz Srebrenice Suada Arnatuovića i Nermina Alivukovića koji su izjavili kako su u zgradi te općine prisutni pripadnici tog ministarstva, te saopćilo kako su pripadnici Jedinice za podršku bijeljinskog CJB napustili zgradu.

Iz MUP-a RS dodaju kako se u zgradi Općine Srebrenica sada nalaze srebrenički policajci mješovitog nacionalnog sastava.

„Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske nisu angažovani, niti su prisutni na području opštine Srebrenica. Na području ove opštine i u zgradi Opštine Srebrenica angažovani su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava, koji ne ‘drže pod kontrolom izborni materijal’, već ga obezbjeđuju još od trenutka kada je stigao u Srebrenicu“, navodi se u saopćenju.

Dalje se navodi kako je policijskoj stanici Srebrenica prijavljeno da su iz zgrade općine dan nakon nedjeljnih izbora oko 22 sata iznesene dvije vreće koje su radnici Javnog komunalnog preduzeća odvezli na smeće.

„Na đubrištu u Kazanima, kod Srebrenice pronađena je vreća sa izbornim materijalom, a o svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina. Uviđajem je utvrđeno da se ne radi o izbornom materijalu osjetljivog sadržaja, što su potvrdili i članovi OIK-a. Zbog ovog slučaja, Opštinska izborna komisija Srebrenica je u utorak od 21 do 23 časova održala sjednicu u kancelariji predsjednika OIK-a Alivuković Nermina, kojoj su prisustvovali predsjednik i članovi komisije Alić Sead, Azra Hasić i Nada Milosavljević“, stoji dalje u saopćenju entitetskog MUP-a.

„Za to vrijeme, a i nakon toga, policijski službenici su obezbjeđivali glasački materijal koji se nalazi sali Skupštine opštine, na način kao što su obezbjeđivali neposredni ulaz u skupštinsku salu, kao i ulaze u zgradu Opštine. Policijski službenici nisu prisustvovali sjednici OIK-a, niti su ulazili u salu gdje se nalazi glasački materijal.“

Entitetski MUP dodaje kako su iz zgrade Općine Srebrenica povučeni pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina, a ulaz u zgradu, kao i ulaz u salu gdje se čuva glasački materijal osiguravaju policijski službenici PS Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava.

Obustava zbog pritiska

Opštinska izborna komisija (OIK) u Srebrenici obustavila je rad zbog pritiska, potvrdio je predsjednik OIK-a Nermin Alivuković, nakon njegovog i upozorenja Centralne izborne komisije (CIK) BiH da je Specijalna policija Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska ušla u zgradu Skupštine opštine Srebrenica te da je pod njenom kontrolom sav izborni materijal.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković pozvao je na smirivanje tenzija i omogućavanje rada izborne komisije u ovom gradu, prenosi Tanjug.

“Građani koji su porijeklom iz Srebrenice, dakle oni koji žive u Srebrenici, a i van nje, brinu se. Mislim da nema potrebe za tim. Posebno niko nema potrebe da bude u strahu. Dosta poruka dobijam od ljudi koji su u strahu i koji smatraju kako će se desiti najgore. Mislim da neće i da trebaju ostati mirni i dostojanstveni te sačekati da se agonija oko izbora završi”, rekao je Duraković za sarajevski Klix.

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je kako očekuje da će glasovi iz Srebrenice biti prebrojani do petka.

“Ne mislim da će taj rok biti ispoštovan i za glasove koji dolaze izvan Srebrenice”, rekao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, situacija u Srebrenici je najnormalnija, a nepotrebna prašina se diže u medijima.

“Mi svi zajedno treba ovdje da živimo i poslije izbora. Bio sam u školi gdje je takođe sve u redu”, kazao je za N1 Grujičić.

Za Specijalne jedinice u zgradi gdje se nalazi izborni materijal je, kaže, čuo u medijima.

Ranije je Alivuković rekao za Al Jazeeru da je OIK prekinuo rad i da čeka upute CIK-a.

“Policija se nalazi u i oko zgrade Opštine i čuva izborni materijal koji je u skupštinskoj sali. Mi smo sinoć održali hitnu sjednicu OIK-a, gdje smo obavijestili CIK šta se dešava: da je nama onemogućen rad te da se na ovaj način vrši pritisak na naš rad”, rekao je.

“Iz tog razloga mi tražimo od CIK-a da u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima poduzme određene mjere i radnje da nam se omogući nesmetan rad, bez pritiska. Ukoliko se to ne desi, jednoglasno smo odlučili da prestanemo sa radom te da nas CIK razriješi dužnosti.”

Alivuković kaže da ima saznanja da su policajci upućeni u Srebrenicu zbog prijava da su pojedinci ulazili u prostorije gdje se nalazi glasački materijal i iznosili ga, javlja iz Srebrenice reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Iz Centra javne bezbjednosti u Bijeljini to nisu potvrdili i kažu da njihovi pripadnici, te pripadnici srebreničke policije čuvaju izborni materijal, a ne specijalci.

Arnautović: Ovakva situacija nije normalna

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović jutros je izjavio novinarima okupljenim ispred zgrade te institucije u Sarajevu kako je Specijalna policija Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska jutros u Srebrenici.

“Želim javnost da obavijestim da sam upravo saznao da je Specijalna policija MUP-a RS ušla u Srebrenicu i da su pod njenom kontrolom prostorije Skupštine opštine Srebrenica i sav izborni materijal”, rekao je Arnautović, naglasivši kako je osjećao potrebu da ovu informaciju, kao pojedinac, podijeli s javnošću.

Kazao je kako se “nešto čudno dešavalo” s izbornim materijalom tokom jučerašnjeg dana.

“Ovakva situacija nije uobičajena, normalna i u skladu sa Izbornim zakonom BiH”, rekao je Arnautović.

Dodao je kako smatra da je Opštinska izborna komisija (OIK) u Srebrenici u ovom trenutku pod velikim pritiskom i kako bi se javnost trebala uključiti u sve.

U Srebrenici je OIK trebao početi ponovno brojanje glasova sa pet biračkih mjesta u toj opštini.

Arnautović je dodao da još nema službenih informacija i da CIK trenutno održava sjednicu Kolegija na kojoj će vjerovatno biti riječi i o ovome.

Iz policije RS-a demantuju

Iz Centra javne bezbjednosti Bijeljina demantovali su izjavu Arnautovića da je Specijalna policija RS-a ušla u Srebrenicu i da drži pod kontrolom izborni materijal i izborni proces u tom gradu.

Glasnogovornica CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović za Fenu je izjavila da se policijski službenici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica nalaze u zgradi Opštine Srebrenica kako bi osiguravali izborni materijal, s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti.

Negirala je tvrdnje da je u Srebrenici prisutna Jedinica specijalne policije MUPRS-a, već Jednica za podršku CJB Bijeljina, te da ne drže pod kontrolom izborni materijal, nego osiguravaju javni red i mir, što su radili i dosad.

“Policija nije tamo da reaguje, već da djeluje preventivno kako ne bi došlo do činjenja incidenata i narušavanja javnog reda i mira. Zahvaljujući prisustvu policijskih službenika MUPRS-a, u Srebrenici nije zabilježen nijedan incident u ovom periodu, kao ni narušavaje javnog reda i mira”, navela je Simojlović.

Kaže da se policija ni na koji način ne miješa u izborni proces, već osigurava da ne dođe do incidenata, odnosno kršenja javnog reda i mira.

‘Tenzije ne trebaju nijednom Srebreničaninu’

Opštinski odbor SDA Srebrenica najoštrije je osudio miješanje MUPRS-a u izborni proces u Srebrenici te saopštio da smatra neprihvatljivim da pripadnici Specijalne policije čuvaju izborni materijal i na taj način onemogućavaju rad Opštinske izborne komisije, saopšteno je danas iz ove stranke.

Navode da ih zabrinjava “korištenje u odnosu na Srebrenicu nekih neuobičajenih i neviđenih u drugim općinama procedura”.

“MUPRS, uprkos sopstvenim izjavama, ne doprinosi smanjivanju tenzija već isključivo njihovom podizanju. Nisu istinite tvrdnje CJB Bijelina da ‘za vrijeme izbora i nakon njih nije zabilježen nijedan incident, niti narušavanje javnog reda i mira’. Tokom noći je u Srebrenici, naprimjer, oštećen jedan ugostiteljski objekt. Pozivamo nadležne organe da se pozabave ovim slučajem, a za glasački materijal niko ne mora da strahuje jer se on nalazi u rukama odgovornih i savjesnih članova OIK-a”, ističe se iz SDA Srebrenice.

Pozivaju i građane Srebrenice da mirno i dostojanstveno čekaju konačne rezultate izbora te poručuju da tenzije ne trebaju nijednom Srebreničaninu, bez obzira na vjeru i naciju.

Nepoznati počinioci su u noći s utorka na srijedu demolirani ugostiteljsku radnju u ovoj opštini.
Kemal Špiodić, jedan od vlasnika, kaže da su počinioci tokom noći kamenjem razbili prozore i oborili suncobrane koji se nalaze ispred objekta.

Odobreno otvaranje vreća u Srebrenici

Centralna izborna komisija je odobrila OIK-u Srebrenica da sa pet biračkih mjesta otvori vreće s glasačkim listićima i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora, potvrđeno je Srni u CIK-u.

“Riječ je o biračkim mjestima na kojima nije bilo moguće otkloniti matematičko neslaganje rezultata pri unosu u aplikaciju za unos i obradu izbornih rezultata, bez otvaranja vreća”, pojasnila je glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

Dodala je da je CIK sinoć odobrio otvaranje vreća s glasačkim listićima.

Opštinska izborna komisija Srebrenica zatražila je jučer odobrenje od CIK-a da, zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mjesta, budu otvorene vreće s izbornim materijalom sa tih birališta i ponovno izbroje listići i uporede rezultati.

Slučaj Stoca i Srebrenice

U Stocu, gdje je došlo do incidenata i fizičkog obračuna, OIK je sačinio izvještaj o izbornom procesu na svim biračkim mjestima u toj opštini, te ga proslijedio CIK-u.

Očekuje se da CIK odluči hoće li i kada izbori u Stocu biti ponovljeni na svim biračkim mjestima.

Bošnjačke stranke iz Srebrenice zatražile su od Centralne izborne komisije ponovno brojanje glasova za tu opštinu.

Smatraju kako se trebaju provjeriti nelogičnosti u velikoj razlici glasova koje je dobio kandidat srpskih stranaka za načelnika Mladen Grujičić u odnosu na glasove koje su dobile same stranke.

Riječ je, kako navodi protivkandidat i aktuelni načelnik Ćamil Duraković, o gotovo hiljadu glasova razlike.

(AJB)


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835