Vijesti

Iz Istočne Gute samo u martu evakuirano čak 188.000 ljudi

818views

Evakuacijom pobunjenika i njihovih porodica kao i ostalih civila iz sirijske enklave Istočna Guta, broj evakuiranih iz u martu je dostigao ukupno 188.000 ljudi.
Evakuacija ljudi iz Istočne Gute podijeljena je u dvije kategorije – evakuaciju pobunjenika i njihovih porodica prema drugim regijama pod pobunjeničkom vlašću u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, i evakuaciju civila iz Istočne Gute prema oblastima pod vladinom kontrolom u Damasku.

Državna novinska agencija Sana javila je u subotu da je čak 38.000 pobunjenika i njihovih porodica napustilo središnje gradove u Istočnoj Guti – Jobar, Zamalka, Ayn Tarma i Arbeen – otkako je evakuacija počela prošle subote ka oblastima pod pobunjeničkom vlašću u Idlibu.

Pobunjenici odbijaju da se pomire s vladom ili da žive pod njenom vlašću.

Proces evakuacije još je u toku, a posljednji kontingent od 6.276 ljudi, među kojima je 1.968 pobunjenika u 129 autobusa, otišao je u petak navečer, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

S druge strane, više od 150.000 civila napustilo je svoja područja u Istočnoj Guti od sredine marta prema oblastima pod vladinom kontrolom, prenosi Sana.

Ti civili smješteni su u u privremena mjesta boravka na rubovima Istočne Gute nakon što su dobili uvjeravanja da će se vratiti kućama kada se situacija u istočnoj Guti potpuno normalizira.

(FENA)