Vijestiiiiii

IZ BiH u tužbi protiv RS traži 6,9 miliona KM za srušene džamije u Nevesinju!

380pregledi

Islamska zajednica (IZ) BiH od Republike Srpske traži 6,9 miliona KM odštete za srušene džamije u Nevesinju! Ključni dokaz u tužbi IZ-a protiv Srpske su haške presude protiv bivših funkcionera RS Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić. Prema saznanjima “Pressa RS”, glavna teza Islamske zajednice u sporu protiv Srpske je činjenica da su Krajišnik i Plavšićeva, između ostalog, osuđeni i zbog rušenja vjerskih objekata.


Bez obzira na to što haški tužioci i sudije, političari i pravni eksperti od osnivanja Tribunala tvrde da se u tom sudu dokazuje samo individualna odgovornost, zastupnik IZ-a Damir Sadović i saradnici presude pojedinicima, očigledno, žele da iskoriste kako bi optužili kolektivitet, u ovom slučaju Republiku Srpsku. Njihova namjera sasvim je ogoljena u podnesku koji su priložili sudu u Nevesinju, gdje će prvo ročište po tužbi IZ-a biti održano početkom juna.

Pravnici iz RS upozoravaju da bi ovaj slučaj mogao da se zloupotrijebi i iskoristi kao presedan za podnošenje stotina sličnih tužbi sa još većim odštetnim zahtjevima. Sasvim je jasno da bi IZ na taj način mogla da opustoši budžet Srpske, zbog čega, kako ističu pravnici, institucije ovog entiteta moraju da učine sve da se zaštite od ovog udara na pravni i ekonomski sistem RS.

Ugledni pravni ekspert iz RS, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da presude Haškog suda srpskim liderima ne mogu da budu dokaz direktne odgovornosti RS za rušenje džamija. Međutim, prema njegovim riječima, mnogi sudovi bi mogli da prihvate tu tezu ako sud u Nevesinju prihvati argumentaciju Islamske zajednice u sporu protiv Srpske.

“Ako presuda bude išla u tom pravcu, sudovi u nekim budućim procesima ne bi ni odlučivali o tome da je li RS odgovorna, već bi je, koristeći haške presude, po automatizmu proglašavali krivom i samo određivali visinu štete. Što je najgore, time se potpuno ruši i pravno načelo zastarijevanja potraživanja, iako zakon o obligacijama predviđa zastarijevanje nakon tri, odnosno pet godina”, tvrdi sagovornik “Pressa RS”.

Biljana Dursun, zamjenik glavnog pravobranioca RS iz Trebinja, nije željela da otkriva kako će pokušati da odbaci tvrdnje IZ-a da su haške presude bivšim liderima RS dokaz za odgovornost RS u rušenju džamija. Ona kaže da iz podneska IZ-a može da se vidi da će tužioci zauzeti takvu strategiju, ali da je rano da se govori o tome šta će sud odlučiti, pošto je tek zakazan početak suđenja.

“O svemu smo obavijestili Vladu i čekamo odgovore iz nadležnih ministarstva, kao i stav Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog nasleđa RS. Ipak, sve će biti mnogo jasnije u junu, kada bi suđenje trebalo da započne”, kaže Dursunova.

Istovremeno, Damir Sadović, advokat IZ-a, tvrdi da su haške presude Plavšićevoj i Krajišniku sasvim dovoljan dokaz odgovornosti RS. Sadović kaže da je u haškoj presudi precizno navedeno da su oni odgovorni za rušenje “kulturnih i vjerskih objekata u cilju etničkog čišćenja i sprječavanja povratka nesrpskog stanovništva”.

“Na spisku srušenih džamija i crkava, koje se pominju u presudi, nalaze se i muslimanske bogomolje iz Nevesinja, zbog čega smo zauzeli takvu strategiju. Slično ćemo postupiti i u slučaju tužbe za rušenje džamija u Mostaru, srušenih tokom bošnjačko-hrvatskih sukoba, i samo čekamo ishod haškog suđenja Jadranku Prliću i ostalim ratnim čelnicima bivše Herceg Bosne”, kaže Sadović.

“Press RS”, uprkos brojnim pokušajima, nije uspio da dobije komentar pravobranioca BiH Dragice Miletić.

X