Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Živi s metkom u glavi: Sirijka koja se suprostavila Basharu al-Assadu

282pregledi

Sirijka Ummu Nebil iz grada Dere, poznata po nadimku “žena koja se suprostavila Assadu”, živi sa metkom u glavi i nastavlja pomagati svojim sugrađanima. Ljudska drama koja se odvija u Siriji, natjerala je Ummu Nebil, majku četvero djece, da postane aktivna u sirijskoj krizi. Ona je krenula na kurs za medicinske sestre i počela liječiti sugrađane koji su povrijeđeni tokom napada provladine vojske.

Nakon svakog zvuka eksplozije ili pucnjave, ona se oprosti od djece i muža, te krene u pomoć povrijeđenim Sirijcima.

Jednom prilikom, kada je krenula da pomaže ljudima, snajperista je pogodio metkom u glavu. Ummu Nebil je 45 minuta čekala na pomoć, jer joj niko nije smio prići zbog stalne vatre provladine vojske. Kada su je našli u vozilu i shvatili da je živa, ljekari su joj odmah ukazali prvu pomoć, nakon čega je Ummu Nebil poslana u Jordan. Ljekari  joj nisu smjeli izvaditi metak zbog velike mogućnosti da ne ostane invalid.

Nakon liječenja, ostala živjeti na sjeveru Jordana, u er-Ramsi, gdje skuplja donacije i pomoć od koje kupuje lijekove i ostalu medicinsku opremu za Siriju.

Ummu Nebil, uprkos svemu što je proživjela, tvrdi da će se vratiti u Siriju, kako bi se još jednom suprostavila Basharu al-Assadu.

(AA)

X